Inlämning och prövning
Right2Water var det första medborgarinitiativ som fick tillräckligt många underskrifter. Det lämnades in till kommissionen den 20 december 2013. Läs mer i pressmeddelandet
Organisatörerna träffade kommissionens vice ordförande Maroš Šefčovič den 17 februari 2014. Läs mer i pressmeddelandet
Den 17 februari 2014 hölls också en offentlig utfrågning i Europaparlamentet.
Den 19 mars 2014 antog kommissionen ett meddelande om sina planerade åtgärder som svar på Right2Water. Läs mer i pressmeddelandet
Kommissionens svar
Kommissionen lovade bland annat att
- se till att EU:s vattenlagstiftning verkligen genomförs, och bygga vidare på det sjunde miljöhandlingsprogrammet och vattenstrategin
- hålla ett samråd om EU:s dricksvattendirektiv för att bland annat förbättra tillgången till bra dricksvatten i EU
- förbättra insynen i uppgifter om avlopps- och dricksvatten och utforska idén om riktmärken för vattenkvalitet
- främja en strukturerad dialog mellan berörda parter om insyn i vattensektorn
- samarbeta med befintliga initiativ för att ta fram fler riktmärken för vattentjänster
- utveckla innovativa strategier för utvecklingsbistånd (t.ex. stöd till partnerskap mellan vattenaktörer och mellan offentliga aktörer), främja utbyte av bästa praxis mellan medlemsländerna (t.ex. om solidaritetsinstrument) och kartlägga nya samarbetsmöjligheter
- verka för att allmän tillgång till säkert dricksvatten och sanitet ska vara ett prioriterat område för FN:s hållbarhetsmål.
Officiella dokument angående beslutet:
Uppföljning
Här finns aktuell information om de uppföljningsåtgärder som vidtagits av kommissionen och andra institutioner efter kommissionens svar.
Lagstiftning
- Kommissionens första åtgärd som svar på initiativet Right2Water var en ändring av dricksvattendirektivet som ska förbättra övervakningen av dricksvattnet i EU och som trädde i kraft den 28 oktober 2015 (se pressmeddelandet).
- Den 1 februari 2018 lade kommissionen fram ett förslag till översyn av dricksvattendirektivet. Enligt förslaget måste EU-länderna förbättra tillgången till vatten och sanitet, särskilt för utsatta och marginaliserade grupper (se pressmeddelandet). Förslaget bygger på utvärderingen av dricksvattendirektivet från 2016 och samrådet om kvaliteten på dricksvattnet i EU från 2014. Den 16 december 2020 antog Europaparlamentet det ändrade dricksvattendirektivet. Direktivet började gälla den 12 januari 2021 och senast den 12 januari 2023 skulle EU-länderna ha införlivat det i sin nationella lagstiftning.
- I maj 2018 antog kommissionen förslag till förordning om minimikrav för återanvändning av vatten för att öka återanvändningen av vatten för jordbruksbevattning i EU. Den antagna förordningen trädde i kraft i juni 2020 och de nya reglerna börjar tillämpas den 26 juni 2023.
Läs mer om reglerna för återanvändning av vatten - I januari 2024 antog kommissionen nya hygiennormer för material och produkter som kommer i kontakt med dricksvatten. De börjar gälla den 31 december 2026 för material och produkter i nya anläggningar, eller när äldre anläggningar renoveras eller repareras. Hygiennormerna är en viktig milstolpe för att genomföra det omarbetade dricksvattendirektivet och därmed också målen för initiativet Right2Water.
- Läs mer om reglerna om dricksvatten
Genomförande och översyn av befintlig EU-lagstiftning
- Olika genomföranderapporter om vatten- och översvämningsdirektiven publicerades 2015, 2019 och 2021.
- Kommissionen ska se över vattendirektivet i enlighet med artikel 19.2 i direktivet.
Europeiska pelaren för sociala rättigheter
- Den europeiska pelaren för sociala rättigheter som proklamerades av Europaparlamentet, rådet och kommissionen den 17 november 2017 innehåller en tydlig hänvisning till människors rätt till vatten och sanitet i princip 20 om väsentliga tjänster.
Insyn och riktvärden
- Möten om riktvärden för vattenkvalitet och vattentjänster hölls med berörda parter i Bryssel den 9 september 2014 och den 12 oktober 2015. Mötena är en av de åtgärder som föreslogs i kommissionens meddelande som svar på initiativet. Målet är att öka öppenheten och förbättra vatten- och avloppstjänsterna. Alla handlingar finns i databasen Circabc.
Utvecklingssamarbete och hållbar utveckling
- Kommissionen pekar ut ”vatten och sanitet” som ett prioriterat område för utvecklingsarbetet efter 2015 i sitt meddelande Ett anständigt liv för alla: från vision till kollektiva åtgärder (COM(2014) 335) från den 2 juni 2014. EU bidrog till att allmän tillgång till dricksvatten och sanitet blev ett av FN:s hållbarhetsmål i 2030-agendan för hållbar utveckling (mål 6: Säkerställa tillgången till och en hållbar förvaltning av vatten och sanitet för alla), som antogs av FN:s generalförsamling den 25 september 2015.
- Kommissionen samarbetar också med olika partner för att utveckla innovativa strategier för utvecklingsbistånd (t.ex. stöd till partnerskap mellan vattenaktörer och mellan offentliga aktörer), främja utbyte av bästa praxis mellan medlemsländerna (t.ex. om solidaritetsinstrument) och kartlägga nya samarbetsmöjligheter. Diskussionerna förs på särskilda seminarier och i internationella forum. Europeaid har hållit en workshop om hur innovativa partnerskap och finansieringsmekanismer kan främja tillgången till vatten och sanitet i utvecklingsländerna. Syftet var också att utröna vilken roll EU:s aktörer och institutioner har för att främja samarbete och utbyte av bästa praxis i vattenfrågor. Kommissionär Neven Mimica lyfte också fram EU:s åtagande vid det sjunde världsforumet för vatten i Sydkorea på ett möte om innovativ finansiering för små och decentraliserade aktörer inom vatten och sanitet.
Mer information
- Den 8 september 2015 antog Europaparlamentet en resolution om uppföljningen av initiativet Right2Water.
- Den 15 oktober 2014 antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén sitt yttrande om kommissionens meddelande som svar på initiativet Right2Water.