Direct la conținutul principal
Inițiativa cetățenească europeană

Interzicerea glifosatului și protecția oamenilor și a mediului de pesticide toxice

Depunerea și examinarea

Inițiativa Interzicerea glifosatului și protecția oamenilor și a mediului de pesticide toxice a fost depusă la Comisie pe 6 octombrie 2017, după ce a colectat 1 070 865 de declarații de susținere. Detalii în comunicatul de presă.

La data de 23.10.2017, organizatorii săi s-au întâlnit cu Frans Timmermans, prim vicepreședinte al Comisiei Europene și cu Vytenis Andriukaitis, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară. Detalii în comunicatul de presă.

Pe 20.11.2017 a avut loc o audiere publică la Parlamentul European.

Pe 12.12.2017 Comisia a adoptat o comunicare în care sunt descrise măsurile pe care intenționează să le întreprindă ca răspuns la inițiativa Interzicerea glifosatului și protecția oamenilor și a mediului împotriva pesticidelor toxice. Detalii în comunicatul de presă.

Răspunsul Comisiei Europene

Documente oficiale:

Principalele concluzii ale comunicării:

  • Cu privire la primul obiectiv care vizează „interzicerea erbicidelor pe bază de glifosat”, Comisia a concluzionat că nu există niciun temei științific sau juridic care să justifice interzicerea glifosatului și ca atare nu va prezenta nicio propunere legislativă în acest sens.
  • În ceea ce privește al doilea obiectiv – „garantarea faptului că evaluarea științifică a pesticidelor în vederea aprobării de către autoritățile UE de reglementare se va baza exclusiv pe studii publicate, efectuate la cererea unor autorități publice competente și nu a industriei pesticidelor” – Comisia s-a angajat să prezinte până în mai 2018 o propunere legislativă menită, printre altele, să garanteze o mai mare transparență a modelului UE de evaluare a riscurilor în lanțul alimentar și să îmbunătățească – printr-o serie de măsuri – guvernanța pentru efectuarea studiilor realizate de sector care sunt transmise Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în scopul evaluării riscurilor. Detalii mai jos, la rubrica „Măsuri subsecvente”.
  • În privința celui de-al treilea obiectiv – „stabilirea unor obiective obligatorii de reducere a utilizării pesticidelor în întreaga UE, pentru a se ajunge, în timp, la un viitor fără pesticide” – Comisia a indicat că intenționează să se concentreze pe punerea în aplicare a Directivei privind utilizarea durabilă a pesticidelor și că va reevalua situația, mai întâi într-un raport cu privire la punerea în aplicare a Directivei adresat Consiliului și Parlamentului European, pe care îl va prezenta în 2019. Comisia s-a angajat, în același timp, să stabilească indicatori de risc armonizați, pentru a permite monitorizarea tendințelor la nivelul UE, și să utilizeze datele rezultate ca bază pentru determinarea viitoarelor opțiuni strategice.

Măsuri subsecvente

Această secțiune furnizează informații cu privire la măsurile subsecvente care au fost luate de către Comisie și de către alte instituții în urma răspunsului Comisiei.

Măsură legislativă legată de obiectivul al doilea („garantarea faptului că evaluarea științifică a pesticidelor în vederea aprobării de către autoritățile UE de reglementare se va baza exclusiv pe studii publicate [...]”):

Ca răspuns la cel de-al doilea obiectiv al inițiativei (a se vedea mai sus), Comisia a adoptat, la 11 aprilie 2018, o propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind transparența și durabilitatea modelului UE de evaluare a riscului în cadrul lanțului alimentar.

Pentru a răspunde preocupărilor cetățenilor și bazându-se și pe verificarea adecvării Regulamentului privind legislația generală în domeniul alimentar efectuată de Comisie, propunerea a adus o modificare specifică a Regulamentului privind legislația generală în domeniul alimentar și – în ceea ce privește aspectele legate de transparență și confidențialitate – a altor opt acte legislative sectoriale.

În vreme ce inițiativa cetățenească se axa numai pe domeniul produselor de protecție a plantelor, Regulamentul, bazat pe propunerea Comisiei, acoperea întregul lanț alimentar și toate produsele reglementate din lanțul alimentar.

În urma acordului la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul, Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului a fost publicat în Jurnalul Oficial al UE pe 6 septembrie 2019. Regulamentul a intrat în vigoare la 20 de zile de la publicare și a devenit aplicabil 18 luni mai târziu, adică pe 27 martie 2021.

 

Principalele elemente ale regulamentului vizează:

  • Să sporească transparența: Cetățenii vor avea acces automat la toate studiile și informațiile prezentate de industrie în cadrul procesului de evaluare a riscurilor. Publicul larg și părțile implicate vor fi consultate cu privire la studiile prezentate. În același timp, în circumstanțe justificate corespunzător, regulamentul va garanta confidențialitatea, stabilind tipul de informații care pot fi considerate ca fiind grav dăunătoare intereselor comerciale și, prin urmare, nu pot fi dezvăluite.
  • Să sporească gradul de independență a studiilor: Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) va fi notificată cu privire la toate studiile comandate, pentru a garanta că întreprinderile care solicită autorizații transmit toate informațiile relevante și nu ascund studiile nefavorabile. În același timp, EFSA va oferi consultanță generală celor care solicită autorizații, în special IMM-urilor, înainte de depunerea dosarului. Comisia poate solicita EFSA să comande studii suplimentare în scopul verificării și va efectua misiuni de stabilire a faptelor pentru a vedea dacă laboratoarele/studiile respectă standardele în vigoare, în perioada martie 2021-martie 2025.
  • Să consolideze guvernanța și cooperarea științifică: Statele membre, societatea civilă și Parlamentul European vor fi implicate în guvernanța Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, fiind reprezentate corespunzător în consiliul său de administrație. Statele membre vor spori capacitatea științifică a EFSA și îi vor implica pe cei mai buni experți independenți în activitatea sa.
  • Să asigure o comunicare mai bună a riscurilor: Noul regulament stabilește obiective și principii generale de comunicare a riscurilor. În anii care vin, Comisia, în strânsă cooperare cu statele membre și cu Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, va adopta un plan general de comunicare a riscurilor pentru a asigura o strategie coerentă de comunicare a riscurilor pe parcursul întregului proces de analiză a riscurilor, la care se va adăuga un dialog deschis între toate părțile interesate.

Comisia și EFSA lucrează în strânsă colaborare pentru a asigura punerea în aplicare corespunzătoare a noului regulament.

Mai multe detalii pe site-ul dedicat al Comisiei.

Măsuri legislative și nelegislative legate de obiectivul al treilea („stabilirea unor obiective obligatorii de reducere a utilizării pesticidelor în întreaga UE, pentru a se ajunge, în timp, la un viitor fără pesticide”):

Reducerea pesticidelor: un subiect foarte important pentru strategia „De la fermă la consumator”

Strategia „De la fermă la consumator”, publicată în mai 2020, a stabilit obiective ambițioase legate de pesticide, în special o reducere cu 50 % a utilizării pesticidelor chimice și a pesticidelor cele mai periculoase și a riscurilor asociate acestora.

Pentru informații de actualitate privind evoluțiile din domeniul utilizării durabile a pesticidelor și indicatorii de risc armonizați, consultați site-ul web dedicat al Comisiei.

Doriți să descoperiți totul despre ICE și să comunicați despre instrument?