Gå til hovedindholdet
Det europæiske borgerinitiativ

Indfør et forbud mod glyphosat, og beskyt mennesker og miljø mod giftige pesticider

Indsendelse og behandling af borgerinitiativet

Borgerinitiativet Indfør et forbud mod glyphosat, og beskyt mennesker og miljø mod giftige pesticider blev forelagt Kommissionen den 6. oktober 2017 og havde forinden indsamlet 1.070.865 støttetilkendegivelser. Se pressemeddelelsen.

Initiativtagerne mødtes den 23. oktober 2017 med førstenæstformand Frans Timmermans og kommissæren for sundhed og fødevaresikkerhed. Se pressemeddelelsen.

Der blev gennemført en offentlig høring i Europa-Parlamentet den 20. november 2017.

Kommissionen vedtog den 12. december 2017 en meddelelse om de tiltag, den agter at gennemføre som opfølgning på borgerinitiativet Indfør et forbud mod glyphosat og beskyt mennesker og miljø mod giftige pesticider. Se pressemeddelelsen.

Europa-Kommissionens svar

Officielle dokumenter:

Meddelelsens vigtigste konklusioner:

  • Med hensyn til det første mål, som er et forbud mod herbicider baseret på glyphosat, mente Kommissionen, at der hverken er videnskabelige eller juridiske grunde, der berettiger et forbud mod glyphosat, og vil ikke fremsætte et lovgivningsforslag med det formål.
  • Hvad angår det andet mål, som er en garanti for, "at den videnskabelige evaluering af pesticider med henblik på godkendelse i EU-lovgivningen kun baseres på offentliggjorte undersøgelser, der er bestilt af kompetente offentlige myndigheder og ikke af pesticidindustrien", forpligtede Kommissionen sig til inden maj 2018 bl.a. at øge gennemsigtigheden af EU's risikovurdering i fødevarekæden og, gennem en række initiativer, i højere grad få hånd i hanke med de undersøgelser, der bestilles af industrien og indsendes til Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) til risikovurdering. Se nærmere nedenfor under "Opfølgning".
  • Hvad angår det tredje og sidste mål, nemlig fastsættelse af obligatoriske EU-reduktionsmål for anvendelsen af pesticider med det formål at sikre en fremtid uden pesticider, udtrykte Kommissionen sin hensigt om at fokusere på implementeringen af direktivet om bæredygtig anvendelse af pesticider og at tage situationen op til fornyet overvejelse, i første omgang i en rapport til Rådet og Europa-Parlamentet om gennemførelsen af direktivet, som skulle udarbejdes i 2019. Den forpligtede sig også til at opstille harmoniserede risikoindikatorer for at gøre det muligt at overvåge tendenserne på EU-plan og anvende resultaterne af overvågningen som grundlag for at fastlægge, hvilke politiske muligheder der kan være i fremtiden.

Opfølgning

Dette afsnit indeholder nyheder om opfølgende initiativer, som Kommissionen og andre institutioner tager som reaktion på Kommissionens svar:

Lovgivningstiltag vedrørende mål 2 ("at sikre, at den videnskabelige evaluering af pesticider med henblik på EU-reguleringsmæssig godkendelse udelukkende er baseret på offentliggjorte undersøgelser [...]"):

Kommissionen vedtog den 11. april 2018 et forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om gennemsigtighed og bæredygtighed i EU's risikovurdering i fødevarekæden som reaktion på initiativets andet mål (se ovenfor).

For at imødekomme borgernes bekymringer og i overensstemmelse med Kommissionens kvalitetskontrol af den generelle fødevarelovgivning var forslaget en målrettet ændring af forordningen om den generelle fødevarelovgivning og – med hensyn til gennemsigtighed og fortrolighed – af otte andre sektorspecifikke retsakter.

Mens borgerinitiativet kun havde fokus på plantebeskyttelsesmidler, omfattede forordningen med udgangspunkt i Kommissionens forslag hele fødevarekæden og alle regulerede produkter i fødevarekæden.

Efter at Europa-Parlamentet og Rådet var nået til enighed, blev Europa-Parlamentets og Rådets forordning offentliggjort i EU-Tidende den 6. september 2019. Den trådte i kraft 20 dage efter offentliggørelsen og fandt anvendelse 18 måneder senere, dvs. den 27. marts 2021.

 

Forordningens vigtigste mål er:

  • At sikre større gennemsigtighed: Borgerne vil automatisk få adgang til alle undersøgelser og al information fra branchen i risikovurderingsprocessen. De interesserede parter og offentligheden vil også blive hørt om de fremlagte undersøgelser. Samtidig vil forordningen, under begrundede omstændigheder, garantere fortrolighed, fordi den fastlægger, hvilken type oplysninger der kan anses for at være til væsentlig skade for kommercielle interesser og derfor ikke kan offentliggøres.
  • At øge undersøgelsernes uafhængighed: Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet bliver underrettet om alle bestilte undersøgelser for at sikre, at virksomheder, der ansøger om godkendelse, indsender alle relevante oplysninger og ikke tilbageholder ugunstige undersøgelsesresultater. EFSA vil også yde generel rådgivning til ansøgere, navnlig SMV'er, inden de indsender ansøgningen. Kommissionen kan anmode myndigheden om at bestille yderligere undersøgelser med henblik på kontrol og foretager factfinding-besøg for at tjekke, at laboratorier/undersøgelser overholder de gældende standarder i perioden fra marts 2021 til marts 2025.
  • At styrke forvaltningen og det videnskabelige samarbejde: Medlemslandene, civilsamfundet og Europa-Parlamentet vil blive inddraget i forvaltningen af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet ved at være repræsenteret i bestyrelsen. Medlemslandene vil styrke EFSA's videnskabelige kapacitet og trække på de bedste uafhængige eksperter i forbindelse med dens arbejde.
  • At indføre effektiv risikokommunikation: Den nye forordning fastsætter mål og generelle principper for risikokommunikation. I de kommende år vil Kommissionen i tæt samarbejde med medlemslandene og Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet vedtage en overordnet plan for risikokommunikation, som skal sikre en sammenhængende strategi for risikokommunikation gennem hele risikoanalyseprocessen kombineret med en åben dialog mellem alle berørte parter.

Kommissionen og EFSA arbejder tæt sammen for at sikre en korrekt gennemførelse af den nye forordning.

Du kan læse mere på Kommissionens særlige websted.

Lovgivningsmæssige og ikkelovgivningsmæssige tiltag vedrørende mål 3 ("at fastsætte EU-dækkende obligatoriske reduktionsmål for pesticidanvendelse med henblik på at opnå en pesticidfri fremtid"):

Reduktion af pesticider: en vigtig prioritet i fra jord til bord-strategien

Fra jord til bord-strategien, som blev offentliggjort i maj 2020, indeholder ambitiøse mål for pesticidanvendelsen, bl.a. en reduktion med 50 % af brugen af de farligste pesticider og en tilsvarende mindskelse af risikoen ved denne brug.

Du finder opdateret information om udviklingen inden for bæredygtig anvendelse af pesticider og harmoniserede risikoindikatorer på Kommissionens websted om emnet.

Vil du lære nyt og samarbejde med andre?