Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet

Förbjud glyfosat och skydda människor och miljön mot giftiga bekämpningsmedel

Inlämning och prövning

Den 6 oktober 2017 lämnades medborgarinitiativet Förbjud glyfosat och skydda människor och miljön mot giftiga bekämpningsmedel in till kommissionen med totalt 1 070 865 underskrifter. Läs pressmeddelandet

Den 23 oktober 2017 träffade organisatörerna Frans Timmermans, EU-kommissionens första vice ordförande, och Vytenis Andriukaitis, kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet. Läs pressmeddelandet

Den 20 november 2017 hölls en offentlig utfrågning i Europaparlamentet.

Den 12 december 2017 antog kommissionen ett meddelande om sina planerade åtgärder som svar på initiativet om glyfosat. Läs pressmeddelandet

Kommissionens svar

 

Meddelandets viktigaste slutsatser:

  • Vad gäller det första målet att förbjuda glyfosatbaserade växtskyddsmedel anser kommissionen att det varken finns vetenskapliga eller rättsliga skäl att förbjuda glyfosat, och den kommer inte att lägga fram något lagförslag om det.
  • Vad gäller det andra målet, att se till att den vetenskapliga bedömningen av bekämpningsmedel i EU:s godkännandeförfarande endast bygger på offentliggjorda studier som beställts av behöriga offentliga myndigheter och inte av bekämpningsmedelsindustrin, ska kommissionen lägga fram ett lagförslag senast i maj 2018. Målet är att öka insynen i EU:s riskbedömning i livsmedelskedjan och stärka styrningen av genomförandet av de branschstudier som lämnas in till Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) för riskbedömning. Läs mer under rubriken ”Uppföljning”.
  • Vad gäller det tredje målet att fastställa bindande mål för hela EU om minskad användning av bekämpningsmedel för en framtid fri från bekämpningsmedel, ska kommissionen fokusera på genomförandet av direktivet om hållbar användning och bedöma situationen på nytt, till en början i en rapport till rådet och Europaparlamentet om direktivets genomförande som ska utarbetas under 2019. Kommissionen vill också fastställa enhetliga riskindikatorer för att kunna övervaka tendenser på EU-nivå och använda dessa uppgifter som grund för framtida handlingsalternativ.

Uppföljning

Här finns aktuell information om de uppföljningsåtgärder som vidtagits av kommissionen och andra institutioner efter kommissionens svar.

Lagstiftning – andra målet (att se till att den vetenskapliga bedömningen av bekämpningsmedel i EU:s godkännandeförfarande endast bygger på offentliggjorda studier):

Den 11 april 2018 lade kommissionen fram ett förslag om insyn och hållbarhet i EU:s system för riskbedömning i livsmedelskedjan som svar på initiativets andra mål (se ovan).

För att bemöta allmänhetens oro och med utgångspunkt i kommissionens genomgång av livsmedelslagstiftningens ändamålsenlighet omfattar förslaget en ändring av den allmänna livsmedelsförordningen och åtta andra sektorsspecifika rättsakter (när det gäller insyn och sekretess).

Medan medborgarinitiativet endast inriktades på växtskyddsmedel omfattar förordningen, med utgångspunkt i kommissionens förslag, hela livsmedelskedjan och alla reglerade produkter i livsmedelskedjan.

Europaparlamentets och rådets förordning publicerades i EUT den 6 september 2019. Den trädde i kraft 20 dagar efter publiceringen och började tillämpas 18 månader därefter, dvs. den 27 mars 2021.

 

Förordningen har följande mål:

  • Större öppenhet – allmänheten får automatiskt tillgång till alla studier och uppgifter från industrin som används i riskbedömningsprocessen. Intressenterna och allmänheten ska också konsulteras om inlämnade studier. Samtidigt garanterar förordningen sekretessen i vederbörligen motiverade fall genom att klargöra vilken typ av information som kan anses skada de kommersiella intressena och därför inte ska lämnas ut.
  • Mer oberoende studier – alla beställda studier ska anmälas till Efsa för att säkerställa att företag som ansöker om godkännande lämnar in all relevant information och inte undanhåller ofördelaktiga studier. Innan de lämnar in sina ansökningar ska Efsa ge dem allmänna råd, särskilt till de små och medelstora företagen. Kommissionen kan be Efsa att beställa ytterligare studier i verifieringssyfte och kommer att inhämta information för att bedöma om laboratorier och studier följer gällande standarder mellan mars 2021 och mars 2025.
  • Starkare styrning och bättre vetenskapligt samarbete – EU-länderna, civilsamhället och Europaparlamentet ska delta i ledningen av Efsa genom att vara företrädda i styrelsen. EU-länderna ska stärka Efsas vetenskapliga kapacitet och anlita de bästa oberoende experterna för dess arbete.
  • Heltäckande riskkommunikation – i den nya förordningen fastställs mål och allmänna principer för riskkommunikation. De kommande åren kommer kommissionen tillsammans med medlemsländerna och Efsa att anta en allmän plan för riskkommunikation. Den ska se till att det finns en strategi för enhetlig riskkommunikation under riskanalysprocessen och en öppen dialog mellan alla intressenter.

Kommissionen och Efsa arbetar tillsammans för att se till att den nya förordningen tillämpas korrekt.

Du kan läsa mer på kommissionens webbsidor om ämnet.

Lagstiftning och andra åtgärder – tredje målet (att fastställa bindande mål för hela EU om minskad användning av bekämpningsmedel för en framtid fri från bekämpningsmedel):

Minskad användning av bekämpningsmedel – en viktig prioritering i strategin Från jord till bord

Strategin Från jord till bord från maj 2020 har långtgående mål när det gäller bekämpningsmedel, bland annat målet att halvera användningen av och risken med de farligaste kemiska bekämpningsmedlen.

Du kan läsa mer om en hållbar användning av bekämpningsmedel och enhetliga riskindikatorer på kommissionens webbsidor om ämnet.

Vill du lära dig mer och samarbeta med andra?