Direct la conținutul principal
Inițiativa cetățenească europeană

„End the cage age” („Să punem capăt erei cuștii”)

Depunerea și examinarea

Inițiativa End the Cage Age a colectat 1 397 113 declarații de susținere și a fost depusă la Comisie pe data de 2 octombrie 2020. Citiți comunicatul de presă.

Pe data de 30 octombrie 2020, organizatorii s-au întâlnit cu vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, și cu comisara pentru sănătate și siguranță alimentară, Stela Kiriakidis.

Pe 15 aprilie 2021 a avut loc o audiere publică la Parlamentul European. Citiți comunicatul de presă.

Inițiativa a fost dezbătută în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din data de 10 iunie 2021. În rezoluția adoptată în aceeași zi, Parlamentul European și-a exprimat sprijinul pentru inițiativă. Citiți comunicatul de presă al Parlamentului European.

La data de 30 iunie 2021, Comisia a adoptat comunicarea privind acțiunile pe care intenționează să le întreprindă ca răspuns la inițiativa End the Cage Age. Citiți comunicatul de presă și întrebările și răspunsurile.

Răspunsul Comisiei Europene

Principalele concluzii ale comunicării:

În răspunsul său la această ICE, Comisia și-a comunicat intenția de a prezenta, până la sfârșitul anului 2023, o propunere legislativă de eliminare treptată și, în cele din urmă, de interzicere a utilizării cuștilor pentru toate animalele menționate în ICE, în condiții care urmează să fie stabilite pe baza avizelor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și a rezultatelor unei evaluări a impactului și ale unei consultări publice.

Concomitent cu revizuirea legislației și în scopul înlesnirii unei tranziții către o agricultură fără cuști care să fie echilibrată și viabilă din punct de vedere economic, Comisia va încerca să identifice măsuri de sprijin specifice în domenii de politică conexe considerate esențiale, cum ar fi comerțul și cercetarea și inovarea. În special, noua politică agricolă comună va oferi sprijin financiar și stimulente – precum noul instrument pentru programe ecologice – pentru a-i ajuta pe fermieri să-și modernizeze unitățile, astfel încât acestea să țină mai mult seama de bunăstarea animalelor și să corespundă noilor standarde. 

Acțiuni subsecvente

EFSA a publicat avize științifice privind riscurile în materie de bunăstare asociate cuștilor pentru toate speciile și categoriile de animale vizate de această ICE (porci, găini ouătoare, pui de reproducție pentru puii de carne, pui de reproducție pentru găini ouătoare, viței, iepuri, rațe, gâște și prepelițe). S-a organizat o consultare publică în perioada 15 octombrie 2021 – 21 ianuarie 2022. S-a inițiat o evaluare a impactului, cu o evaluare inițială a impactului publicată în iulie 2021, urmată de o serie de activități de consultare, inclusiv în contextul platformei UE privind bunăstarea animalelor și al subgrupurilor relevante ale acesteia. 

În cadrul strategiei sale „De la fermă la consumator” din 2020, Comisia își exprimase deja intenția de a propune o revizuire a normelor privind bunăstarea animalelor, inclusiv în ceea ce privește transportul și creșterea. Aceste norme au fost supuse unei verificări a adecvării, încheiată în septembrie 2022. Rezultatele sale au fost prezentate într-un document de lucru al serviciilor Comisiei. Detalii despre revizuire

Comisia evaluează atent o serie de aspecte importante pentru a se asigura că tranziția către creșterea fără cuști a animalelor este sustenabilă pentru sectorul agricol și pentru sistemele noastre alimentare, inclusiv pentru securitatea alimentară. Rezultatele preliminare ale evaluării în curs a impactului arată că, pentru realizarea tranziției către sistemele de creștere fără cuști, este necesară adaptarea mai multor parametri agricoli, cum ar fi îmbogățirea mediului de viață al animalelor și mărirea spațiului în care sunt crescute, pentru a le asigura condiții mai bune. Sunt necesare consultări suplimentare cu privire la costuri, la durata adecvată a perioadei de tranziție și la măsurile relevante aplicabile importurilor. Pentru a se asigura un echilibru adecvat între bunăstarea animalelor și impactul socioeconomic, eliminarea treptată a cuștilor trebuie să fie însoțită de alte măsuri privind bunăstarea animalelor la nivel de fermă. 

Raportul final al Dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE a fost publicat pe 4 septembrie 2024. Viziunea pentru agricultură și sectorul alimentar adoptată pe 19 februarie 2025 se bazează pe recomandările rezultate din Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE. Potrivit acestei viziuni: „Comisia va desfășura schimburi strânse cu fermierii, cu lanțul alimentar și cu societatea civilă și, pe această bază, va prezenta propuneri de revizuire a legislației existente privind bunăstarea animalelor, inclusiv angajamentul său de a elimina treptat cuștile. Această revizuire se va baza pe cele mai recente dovezi științifice și va ține seama de impactul socioeconomic asupra fermierilor și a lanțului agroalimentar, oferind sprijin și perioade și căi de tranziție adecvate, specifice fiecărei specii.” 

Consultați pagina dedicată pentru a urmări actualitatea pe acest subiect. 

Doriți să descoperiți totul despre ICE și să comunicați despre instrument?