Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés

Támogassuk az állatkínzás nélkül előállított kozmetikai termékeket – az állatkísérlet-mentes előállítási folyamatok melletti uniós kötelezettségvállalás érdekében

A kezdeményezés benyújtása és vizsgálata

A „Támogassuk az állatkínzás nélkül előállított kozmetikai termékeket – az állatkísérlet-mentes előállítási folyamatok melletti uniós kötelezettségvállalás érdekében” elnevezésű kezdeményezést a szervezők 2023. január 25-én nyújtották be a Bizottságnak, miután 1 217 916 érvényes támogató nyilatkozatot sikerült összegyűjteniük. Az erről szóló sajtóközlemény itt olvasható.

A szervezők 2023. március 17-én találkoztak Věra Jourová biztossal, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökével és Thierry Bretonnal, a belső piacért felelős biztossal. A találkozóról készült fényképek itt találhatók.

2023. május 25-én a kezdeményezés szervezői az Európai Parlamentben nyilvános meghallgatás keretében bemutatták a kezdeményezést. Lásd az erről készült felvételt.

2023. július 10-i plenáris ülésén az Európai Parlament megvitatta a kezdeményezést. Az ülésről készült felvételt itt tudja megtekinteni.

A Bizottság 2023. július 25-én közleményben ismertette a „Támogassuk az állatkínzás nélkül előállított kozmetikai termékeket – az állatkísérlet-mentes előállítási folyamatok melletti uniós kötelezettségvállalás érdekében” kezdeményezésre adott válaszát. Lásd a sajtóközleményt.

 

Az Európai Bizottság válasza

Factsheet – Successful Initiatives – Save cruelty free cosmetics
 Factsheet – Successful Initiatives – Save cruelty free cosmetics
magyar
(1.34 MB - PDF)
Letöltés

 

A közleményben szereplő legfontosabb következtetések:

A Bizottság az alábbi intézkedéseket vázolja fel az állatkísérletek további csökkentése érdekében, válaszul az európai polgári kezdeményezés konkrét célkitűzéseire:

  • A kozmetikai célú állatkísérletek tilalmának védelme és megerősítése: A kozmetikai termékekről szóló uniós rendelet már jelenleg is tiltja az állatokon tesztelt kozmetikai termékek forgalomba hozatalát, de ez a tilalom nem terjed ki azokra biztonsági vizsgálatokra, amelyeket a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló uniós rendelet (REACH) ír elő a vegyi anyagok által a munkavállalókra és a környezetre jelentett kockázatok kiértékelése céljából. A két jogszabály közötti kapcsolódási pontokat jelenleg két ügyben vizsgálják az Európai Unió Bírósága előtt. A Bizottság figyelembe fogja venni a bírósági ügyek kimenetelét az esetleges jövőbeli jogszabály-módosításoknál.
  • A vegyi anyagokról szóló uniós jogszabályok átalakítása: A Bizottság valamennyi érintett féllel együtt fog működni az állatkísérletektől mentes kémiai biztonsági értékelések kialakítására vonatkozó ütemterv kidolgozásában. Az ütemterv iránymutatásul szolgál majd a vegyi anyagokra vonatkozó uniós jogszabályokkal összefüggésben végzett állatkísérletek csökkentésére és végső soron megszüntetésére irányuló jövőbeli intézkedésekhez és kezdeményezésekhez.
  • A tudomány korszerűsítése az EU-ban: A Bizottság továbbra is határozottan és megfelelő finanszírozással fogja támogatni az alternatív megközelítések kidolgozását. Emellett egy sor intézkedést fog kezdeményezni annak érdekében, hogy felgyorsítsa az állatkísérletek visszaszorítását a kutatás, az oktatás és a képzés területén.

Intézkedések

Ez a rész a Bizottság követő intézkedéseiről, valamint a Bizottság válasza nyomán más intézmények által hozott intézkedésekről ad áttekintést.

Találkozó

2023. november 8-án Virginijus Sinkevičius biztos találkozott a „Támogassuk az állatkínzás nélkül előállított kozmetikai termékeket – az állatkísérlet-mentes előállítási folyamatok melletti uniós kötelezettségvállalás érdekében” európai polgári kezdeményezés szervezőivel, hogy megvitassa velük a Bizottság kezdeményezésre adott válaszát.

Az ütemtervvel kapcsolatos munka megkezdése

2023 őszén a Bizottság az európai polgári kezdeményezésre adott válaszában bejelentetteknek megfelelően megkezdte a kémiai biztonsági értékelések céljából végzett állatkísérletek fokozatos megszüntetésére vonatkozó ütemterv kidolgozásának előkészítését.

2023. december 11–12-én munkaértekezletre kerül sor, melyen az érdekelt felek, köztük a kezdeményezés szervezői vesznek részt. Ez a munkaértekezlet lesz az ütemterv kidolgozásának kiindulópontja, és lehetőséget biztosít az érdekelt feleknek arra, hogy észrevételeket tegyenek, és megvitassák az állatkísérletek nélküli kémiai biztonsági értékelésekkel kapcsolatos lehetőségeket és a kérdéskör szabályozási vonatkozásait.

A munkaértekezlet résztvevői kiemelt hangsúlyt fognak fektetni két fontos területre, és a vonatkozó esettanulmányok segítségével meg fogják határozni az ütemterv kidolgozásához szükséges lépéseket, valamint külön napirendi pontban fogják megvitatni, hogyan lehetne javítani a szabályozást az állatkísérletek nélküli eljárások tekintetében. Ez ugyanis kulcsfontosságú annak a célnak az eléréséhez, hogy szilárd jogi keret biztosítsa az állatkísérletektől mentes eljárásokat.

A Törvényszék ítéletei a REACH-rendelet és a kozmetikai termékekről szóló rendelet közötti kapcsolatról (T-655/20 és T-656/20)

A kezdeményezés első célkitűzésére, azaz „a kozmetikai célú állatkísérletek tilalmának védelmére és megerősítésére” adott válaszában a Bizottság utalt az Európai Unió Bíróságának a REACH-rendelet és a kozmetikai termékekről szóló rendelet közötti összefüggéseket vizsgáló eljárására, amely akkor még folyamatban volt. A Törvényszék 2023. november 22-én hozta meg ítéleteit az ügyben: leszögezte, hogy a REACH-rendelet előírja a kizárólag kozmetikai termékekben való felhasználásra szánt vegyi anyagok gyártói és importőrei számára, hogy szolgáltassanak (szükség esetén állatkísérleteken alapuló) információkat arról, hogy ezek az anyagok milyen veszélyes tulajdonságokkal rendelkeznek az őket gyártó vagy feldolgozó munkavállalók biztonsága szempontjából.

A Bizottság gondosan mérlegelni fogja a Bíróság ítéleteit, és azok figyelembevételével fog dönteni az esetleges intézkedésekről.

Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?