Siirry pääsisältöön
Eurooppalainen kansalaisaloite

Stop Finning – Stop the trade (Lopettakaa eväpyynti – lopettakaa kauppa)

 

Tutkinta komissiossa

Haineväpyyntiä ja -kauppaa vastustava Lopettakaa eväpyynti – lopettakaa kauppa -kansalaisaloite toimitettiin komissiolle 11.1.2023. Aloitteelle oli kerätty yhteensä 1 119 996 hyväksyttyä tuenilmausta. Lehdistötiedote

Aloitteen järjestäjät tapasivat Euroopan komission varapuheenjohtajan Věra Jourován ja ympäristö-, meri- ja kalastusasioista vastaavan komissaarin Virginijus Sinkevičiusin 6.2.2023. LehdistötiedoteKuvia tilaisuudesta

Kansalaisaloitteesta järjestettiin julkinen kuulemistilaisuus Euroopan parlamentissa 27.3.2023. Tallenne

Aloitteesta keskusteltiin myös Euroopan parlamentin täysistunnossa 11.5.2023. Tallenne

Komissio vastasi kansalaisaloitteeseen 5.7.2023 antamassaan tiedonannossa. Lehdistötiedote

Euroopan komission vastaus

Factsheet - Successful Initiatives - Stop Finning-Stop the trade
Factsheet - Successful Initiatives - Stop Finning-Stop the trade
suomi
(545.89 KB - PDF)
Lataa
  • български
    (572.7 KB - PDF)
    Lataa
  • Español
    (554.66 KB - PDF)
    Lataa
  • čeština
    (564.32 KB - PDF)
    Lataa
  • dansk
    (558.14 KB - PDF)
    Lataa
  • Deutsch
    (559.5 KB - PDF)
    Lataa
  • eesti
    (546.97 KB - PDF)
    Lataa
  • ελληνικά
    (735.66 KB - PDF)
    Lataa
  • English
    (571.76 KB - PDF)
    Lataa
  • français
    (512.24 KB - PDF)
    Lataa
  • Gaeilge
    (541.01 KB - PDF)
    Lataa
  • hrvatski
    (561.69 KB - PDF)
    Lataa
  • italiano
    (540.89 KB - PDF)
    Lataa
  • latviešu
    (559.9 KB - PDF)
    Lataa
  • lietuvių
    (559.26 KB - PDF)
    Lataa
  • magyar
    (548.14 KB - PDF)
    Lataa
  • Malti
    (554.56 KB - PDF)
    Lataa
  • Nederlands
    (542.76 KB - PDF)
    Lataa
  • polski
    (561.32 KB - PDF)
    Lataa
  • português
    (547.41 KB - PDF)
    Lataa
  • română
    (511.51 KB - PDF)
    Lataa
  • slovenčina
    (563.73 KB - PDF)
    Lataa
  • slovenščina
    (559.69 KB - PDF)
    Lataa
  • svenska
    (558.25 KB - PDF)
    Lataa

 

Vastaustiedonannon keskeinen sisältö

Komissio sitoutuu seuraaviin toimiin:

● Aletaan viipymättä valmistella vaikutustenarvioinnin käynnistämistä vuoden 2023 loppuun mennessä. Arvioinnissa selvitetään, mitä sosiaalisia, taloudellisia ja ympäristöä koskevia seurauksia aiheutuisi, jos EU:n markkinoilla sallittaisiin vain hainevät, jotka ovat maihin tuotaessa eläimessä luonnollisesti kiinni. Tämä vaatimus koskisi sekä EU:n sisäistä että kansainvälistä kauppaa (tuonti ja vienti).

● Kerätään vuoden 2024 loppuun mennessä tarkemmat tiedot EU:n tuonnista ja viennistä, jotta haituotteiden kaupasta saadaan luotettavia tilastoja.

● EU:ssa sovelletaan jo kattavia jäljitettävyysvaatimuksia, mutta komissio aikoo vielä tehostaa jäljitettävyystoimien valvontaa. Kohteena ovat arvoketjun kaikki vaiheet eli kalastus merellä, haituotteiden tuotantoketju saaliin purkamisesta kuluttajalle päätyvään lopputuotteeseen, kuluttajatiedotus ja laittoman kaupan ehkäisy. Komissio varmistaa yhteistyössä EU-maiden ja Interpolin kanssa, että kalastajat ja EU-maiden viranomaiset keräävät täydelliset ja luotettavat tiedot näiltä osa-alueilta.

● Tehostetaan EU:n kansainvälistä toimintaa: edistetään haineväpyynnin kieltämistä ja hailajien säilytys- ja hoitotoimenpiteiden tehokasta täytäntöönpanoa koko maailmassa, pyritään vähentämään hain evien kysyntää ja torjutaan niiden laitonta kauppaa.

 

Komissaari Virginijus Sinkevičius ja Lopettakaa eväpyynti – lopettakaa kauppa -kansalaisaloitteen järjestäjät tapasivat 13.7.2023 ja keskustelivat komission vastauksesta aloitteeseen.

Jatkotoimet

Vuoden 2023 jälkipuoliskolla Euroopan komissio aloitti vaikutustenarvioinnin, jossa selvitetään, mitä sosiaalisia, taloudellisia ja ympäristöä koskevia seurauksia aiheutuisi, jos EU:n markkinoilla sallittaisiin vain hainevät, jotka ovat maihin tuotaessa eläimessä luonnollisesti kiinni. Tämä vaatimus koskisi sekä EU:n sisäistä että kansainvälistä kauppaa (tuonti ja vienti).

Komissio julkaisi 22.2.2024 kannanottopyynnön, jossa pyydetään arvioita irrotettujen hainevien mahdollisen myynti- ja vientikiellon ympäristöllisistä, sosiaalisista ja taloudellisista seurauksista sekä muista ratkaisuvaihtoehdoista, joilla voitaisiin parantaa haiden ja meriekosysteemien suojelua. Kannanottopyyntöä täydennettiin julkisella kuulemisella, joka jatkuu 4.6.2024 asti.  Lue lisää.

Komissio pyrkii myös tehostamaan olemassa olevien sääntöjen täytäntöönpanon valvontaa. Tämä koskee muun muassa EU:n tarkistetun kalastuksenvalvonta-asetuksen ja tammikuussa 2024 voimaan tulleen laitonta, ilmoittamatonta ja sääntelemätöntä kalastusta koskevan asetuksen täytäntöönpanoa sekä CITES-hailuetteloiden täytäntöönpanoa. Komissio pohtii myös yhdessä EU-maiden asiantuntijaryhmien kanssa muita toimia, joilla voidaan varmistaa haituotteiden jäljitettävyys. Aihetta käsiteltiin kokouksessa 1.3.2024.  

Kansainvälisellä tasolla komissio pyrkii vaikuttamaan kansainvälisiin kumppaneihin tavoitteenaan aikaansaada muun muassa maailmanlaajuinen eväpyyntikielto ja vähentää maailmanlaajuista haituotteiden kulutusta. Eväpyynnistä ja haiden suojelusta on syksystä 2023 lähtien keskusteltu useiden kumppaneiden kanssa, esimerkiksi korkean tason vuoropuhelussa Kiinan kanssa, kahdenvälisissä yhteyksissä japanilaisten toimijoiden kanssa sekä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) kanssa. EU on lisäksi tehnyt alueellisten kalastuksenhoitojärjestöjen osalta tiivistä yhteistyötä Yhdysvaltojen ja muiden kumppaneiden kanssa Kansainvälisen Atlantin tonnikalojen suojelukomission (ICCAT) vuosikokouksessa marraskuussa 2023 saadakseen tukea eväpyynnin kieltämiselle. Ehdotus ei tuolloin saanut riittävää kannatusta, mutta EU jatkaa sen ajamista ICCAT:ssä ja muissa alueellisissa kalastuksenhoitojärjestöissä, joille EU:n kalastuslaivasto raportoi haipyynnistä, saadakseen aikaan alueellisen tason evänpyyntikiellon. 

 

Haluatko saada lisätietoa ja tehdä yhteistyötä?