Inlämning och prövning
Initiativet Stoppa hajfensfisket – stoppa handeln lämnades in till kommissionen den 11 januari 2023 efter att ha fått 1 119 996 giltiga underskrifter. Läs pressmeddelandet
Den 6 februari 2023 diskuterade organisatörerna sitt initiativ med Věra Jourová, kommissionens vice ordförande med ansvar för värden och öppenhet, och Virginijus Sinkevičius, kommissionär för miljö, hav och fiske. Läs pressmeddelandet och se foton.
Den 27 mars 2023 hölls en offentlig utfrågning i Europaparlamentet. Se inspelningen
Europaparlamentet diskuterade initiativet vid sitt plenarmöte den 11 maj 2023. Se inspelningen
Den 5 juli 2023 antog kommissionen ett meddelande om sina planerade åtgärder som svar på initiativet ”Stoppa hajfensfisket – stoppa handeln”. Läs pressmeddelandet
Kommissionens svar
- българскиLadda ner
- EspañolLadda ner
- češtinaLadda ner
- danskLadda ner
- DeutschLadda ner
- eestiLadda ner
- ελληνικάLadda ner
- EnglishLadda ner
- françaisLadda ner
- GaeilgeLadda ner
- hrvatskiLadda ner
- italianoLadda ner
- latviešuLadda ner
- lietuviųLadda ner
- magyarLadda ner
- MaltiLadda ner
- NederlandsLadda ner
- polskiLadda ner
- portuguêsLadda ner
- românăLadda ner
- slovenčinaLadda ner
- slovenščinaLadda ner
- suomiLadda ner
Meddelandets viktigaste slutsatser:
Kommissionen åtar sig att
● senast i slutet av 2023 inleda en konsekvensbedömning av de ekologiska, sociala och ekonomiska konsekvenserna av att tillämpa policyn att bara hajar som har sina fenor ”naturligt fästade” får säljas på EU-marknaden eller exporteras till länder utanför EU
● senast i slutet av 2024 ta fram mer detaljerad information om EU:s import och export för att förbättra statistiken om handeln med hajprodukter
● bättre genomdriva EU:s redan kraftfulla spårbarhetsåtgärder genom att stärka kontrollen av att EU-lagstiftningen följs i hela värdekedjan – kontroll av fisket till havs, full spårbarhet för hajprodukter från landning till konsument, konsumentinformation och förebyggande och prövning av olaglig handel – och se till att fiskare och EU-ländernas myndigheter samlar in och rapporterar fullständiga och tillförlitliga uppgifter om alla dessa aspekter
● intensifiera EU:s internationella åtgärder och förespråka ett internationellt förbud mot hajfensfiske, stärka tillämpningen av bevarande- och förvaltningsåtgärderna för olika hajarter, minska efterfrågan på hajfenor och bekämpa den olagliga handeln.
Den 13 juli 2023 träffade EU:s havs- och fiskekommissionär Virginijus Sinkevičius initiativets organisatörer för att diskutera kommissionens svar.
Uppföljning
Under hösten 2023 började kommissionen arbeta med en konsekvensbedömning av de ekologiska, sociala och ekonomiska konsekvenserna av att tillämpa policyn att bara hajar som har sina fenor ”naturligt fästade” får säljas på EU-marknaden eller exporteras till länder utanför EU.
Under 2024 gick kommissionen ut med en inbjudan att lämna synpunkter och ett samråd för att få in underlag om de olika konsekvenserna av ett eventuellt förbud mot försäljning av avskurna hajfenor, både inom EU och till länder utanför EU, och hur vi kan skydda hajarna och deras livsmiljöer. Den 9 juli 2024 anordnade kommissionen också ett möte om skyddet av hajar i Vigo (Spanien). Samråden kommer att ligga till grund för fler konsekvensbedömningar, bland annat en extern studie under 2025.
För att få fram bättre statistik om handeln med hajprodukter och mer detaljerade data om EU:s import och export har kommissionen infört 13 nya varukoder för hajar och hajfenor. Med hjälp av koderna kan man se vilka hajarter som det handlas mest med, bland annat blåhaj och makrillhaj. Koderna började användas i januari 2025.
Kommissionen arbetar också med att se till att de regler som finns verkligen följs. Det gäller bland annat EU:s reviderade förordning om fiskerikontroll och förordningen om olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (IUU) som trädde i kraft i januari 2024 samt Cites-listan med hajarter.
Läs mer om hur EU skyddar hajar
Kommissionen samarbetar också internationellt för att få till stånd ett globalt förbud mot hajfensfiske och minska konsumtionen av hajprodukter. Sedan hösten 2023 har frågan om hajfensfiske och bevarandet av hajar bland annat tagits upp i högnivådialogen med Kina, USA, Japan och Kanada och inom FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO). Man har också tagit upp frågan med regionala fiskeriorganisationer. Vid det årliga mötet i Internationella kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (Iccat) i november 2024 lyckades EU tillsammans med USA och andra partner få stöd från 42 avtalsslutande Iccat-parter för en policy om ”naturligt fästade fenor”. Man nådde tyvärr inget samförstånd om policyn vid det mötet, men EU fortsätter att driva frågan i Iccat och andra regionala fiskeriorganisationer där EU-flottan rapporterar hajfångster. Målet är att införa ett förbud mot hajfensfiske på regional nivå.