Direct la conținutul principal
Inițiativa cetățenească europeană

<em>Stop Finning – Stop the trade</em> („Opriți practica de îndepărtare a înotătoarelor rechinilor – Opriți comerțul cu înotătoare de rechini”)

 

Depunerea și examinarea

Inițiativa Stop finning – Stop the trade a fost prezentată Comisiei la 11 ianuarie 2023, după ce a colectat 1 119 996 de declarații de susținere verificate. Consultați comunicatul de presă.

Pe data de 6 februarie 2023, organizatorii s-au întâlnit cu vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, și cu comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius. Citiți anunțul de presă și vedeți fotografiile.

Pe 27 martie 2023 a avut loc o audiere publică la Parlamentul European. Urmăriți înregistrarea.

Inițiativa a fost dezbătută în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din data de 11 mai 2023. Urmăriți înregistrarea.

Pe 5 iulie 2023, Comisia a adoptat comunicarea cu răspunsul său la inițiativa Stop Finning – Stop the trade. Detalii în comunicatul de presă.

Răspunsul Comisiei Europene

Factsheet - Successful Initiatives - Stop Finning-Stop the trade
Factsheet - Successful Initiatives - Stop Finning-Stop the trade
română
(511.51 KB - PDF)
Descărcați

 

Principalele concluzii din comunicare:

Comisia se angajează:

● să înceapă fără întârziere lucrările pregătitoare în vederea lansării, până la sfârșitul anului 2023, a unei evaluări a impactului privind consecințele de mediu, sociale și economice ale aplicării politicii „înotătoarelor atașate în mod natural” în cazul introducerii pe piața UE a rechinilor, atât în interiorul UE, cât și pentru comerțul internațional (importuri și exporturi).

● să furnizeze, până la sfârșitul anului 2024, informații mai detaliate referitoare la importurile și exporturile UE, pentru a îmbunătăți statisticile privind comerțul cu produse derivate din rechini.

● să asigure o mai bună aplicare a măsurilor de trasabilitate deja robuste ale UE, prin consolidarea aplicării legislației UE asupra întregului lanț valoric – controlul pescuitului pe mare; trasabilitatea completă a produselor derivate din rechini, de la debarcare la consumator; informarea consumatorilor; prevenirea și combaterea comerțului ilegal – și prin asigurarea colectării și raportării de informații complete și fiabile de către pescari și autoritățile statelor membre cu privire la toate aceste aspecte.

● să intensifice acțiunile internaționale ale UE: să promoveze interzicerea îndepărtării înotătoarelor rechinilor în întreaga lume și să consolideze aplicarea efectivă a măsurilor de conservare și gestionare pentru speciile de rechini; să încurajeze reducerea cererii de înotătoare de rechin; și să combată traficul cu înotătoare de rechin.

 

Pe 13 iulie 2023, comisarul Virginijus Sinkevičius s-a întâlnit cu organizatorii inițiativei Stop Finning – Stop the trade („Opriți practica de îndepărtare a înotătoarelor rechinilor – Opriți comerțul cu înotătoare de rechini”) pentru a discuta despre răspunsul Comisiei la inițiativă.

Acțiuni subsecvente

În cea de-a doua jumătate a anului 2023, Comisia Europeană a început să efectueze o evaluare a impactului privind consecințele de mediu, sociale și economice ale aplicării politicii „înotătoarelor atașate în mod natural” în cazul introducerii pe piața UE a rechinilor, atât în interiorul UE, cât și pentru comerțul internațional (importuri și exporturi).

Pe 22 februarie 2024, Comisia a publicat o cerere de contribuții pentru a obține opinii și expertiză cu privire la consecințele de mediu, sociale și economice ale unei posibile interdicții asupra vânzărilor UE și a comerțului internațional cu înotătoare de rechin detașate de corpul animalului și pentru a colecta feedback cu privire la posibilele opțiuni de politică pentru o mai bună protecție a rechinilor și a ecosistemelor marine aferente. Cererea de contribuții este completată de o consultare publică deschisă până la 4 iunie 2024.  Aflați mai multe de pe pagina dedicată.

În plus, Comisia depune eforturi pentru a asigura aplicarea și respectarea normelor deja existente. Este vorba, printre altele, despre punerea în aplicare a Regulamentului revizuit al UE privind controlul pescuitului și a Regulamentului privind pescuitul ilegal, nedeclarat și nereglementat (INN), care au intrat în vigoare în ianuarie 2024, precum și despre implementarea listelor CITES cu specii de rechini. Comisia are în vedere și alte acțiuni care să garanteze trasabilitatea produselor derivate din rechini, în coordonare cu grupurile de experți ale statelor membre. O reuniune specială pe această temă a avut loc pe 1 martie 2024.  

Comisia pledează și în rândul partenerilor internaționali pentru interzicerea îndepărtării înotătoarelor în toată lumea și pentru reducerea consumului mondial de rechini, printre altele. Din toamna anului 2023, Comisia a discutat cu diverși parteneri despre problema îndepărtării înotătoarelor și despre eforturile de conservare a rechinilor, inclusiv în cadrul dialogului la nivel înalt cu China, al contactelor bilaterale cu omologii japonezi, și al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Mai mult, în contextul organizațiilor regionale de gestionare a pescuitului (ORGP), UE a colaborat îndeaproape cu SUA și cu alți parteneri în cadrul reuniunii anuale a Comisiei Internaționale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT) din noiembrie 2023, pentru a obține sprijin pentru o propunere de adoptare a politicii „înotătoarelor atașate în mod natural”. Deși, cu această ocazie, propunerea nu a obținut consensul necesar, UE va continua să promoveze politica „înotătoarelor atașate în mod natural” în cadrul ICCAT și al altor ORGP, unde flota UE raportează capturile de rechini, pentru a aplica în cele din urmă la nivel regional o interdicție de îndepărtare a înotătoarelor. 

 

Doriți să descoperiți totul despre ICE și să comunicați despre instrument?