Yleistä
Eurooppalainen kansalaisaloite on EU-kansalaisen keino vaikuttaa EU:n politiikkaan.
Jos haluat EU:n ryhtyvän toimiin tärkeäksi katsomassasi asiassa, voit panna vireille kansalaisaloitteen, jolla Euroopan komissiota pyydetään tekemään asiaa koskeva EU:n lakialoite.
Komissio ottaa kansalaisaloitteen pohdittavaksi, jos sille on kerätty vähintään miljoona allekirjoitusta eri EU-maista.
Vetoomukset toimitetaan aina Euroopan parlamentille. Kansalaisaloitteet toimitetaan sen sijaan Euroopan komissiolle.
Vetoomukset ja kansalaisaloitteet eroavat toisistaan muun muassa seuraavilta ominaisuuksiltaan:
- vetoomukset liittyvät meneillään olevaan EU:n toimintaan, eikä niillä voi pyytää uusia EU-lakialoitteita, joita pyydetään kansalaisaloitteilla
- vetoomuksen voi tehdä yksittäinen ihminen, mutta kansalaisaloitteen takana on virallinen järjestäjäryhmä
- vetoomuksiin ei vaadita vähimmäismäärää allekirjoituksia, kun taas kansalaisaloitteeseen tarvitaan miljoona allekirjoitusta.
KYLLÄ
Useimmissa maissa on kansalaisaloitteita tai vastaavia välineitä valtakunnallisella, alueellisella tai paikallisella tasolla. Niiden laajuus ja menettelytavat vaihtelevat.
Maakohtaisista versioista on esimerkkejä seuraavassa komission teettämässä selvityksessä:
Jos aloite on rekisteröity aiemmin kuin 1. tammikuuta 2020, siihen sovelletaan osin nykyisiä ja osin vanhoja sääntöjä. Vanhat säännöt pätevät edelleen esimerkiksi allekirjoittajien tietoja koskeviin vaatimuksiin, allekirjoitusten online-keruujärjestelmiin ja allekirjoitusten tarkastamiseen EU-maissa.
Lisätietoja: Komission tiedote siirtymäjärjestelyistä
Kansalaisaloitteen valmistelu
KYLLÄ
EU:n kansalaisaloitefoorumista saa riippumatonta neuvontaa juridisista kysymyksistä, kampanjoinnista, varainkeruusta ja muista aloitteen järjestämiseen liittyvistä asioista. Asiantuntijoille voi esittää kysymyksiä foorumin neuvontapalvelun lomakkeella.
Huom. Foorumiin on rekisteröidyttävä, jotta voi lähettää neuvontapyynnön.
EIVÄT
Kansalaisaloite-ehdotukset voivat koskea ainoastaan EU-lainsäädäntöä, jolla perussopimuksia pannaan täytäntöön (eikä muuteta).
KYLLÄ
Säännöissä ei ole rajoituksia tämän suhteen.
Järjestäjäryhmän perustaminen
KYLLÄ
Olennaista on heidän asuinmaansa, eikä heidän kansalaisuudellaan ole merkitystä.
ET
Jäsenten on oltava EU-maan kansalaisia.
Jäsenten on oltava ikänsä puolesta oikeutettuja äänestämään Euroopan parlamentin vaaleissa.
Useimmissa EU-maissa tämä tarkoittaa 18 vuoden ikää. Poikkeukset:
Belgia, Itävalta ja Malta, joissa äänioikeusikä on 16 vuotta
Kreikka, jossa äänioikeusikä on 17 vuotta.
EI
Riittää, että olet ikäsi puolesta oikeutettu äänestämään Euroopan parlamentin vaaleissa (ks. edellinen kysymys).
KYLLÄ
Heitä ei kuitenkaan lasketa mukaan niiden 7 jäsenen joukkoon, jotka asuvat eri EU-maissa, eikä heitä voida mainita jäsenluettelon tässä osassa aloitteen rekisteröintipyynnössä.
Yhteyshenkilöillä – järjestäjäryhmän edustajalla ja varaedustajalla – on valtuudet puhua ja toimia ryhmän puolesta.
Yhteyshenkilö voi olla yksi 7 jäsenestä, joista kukin asuu eri EU-maassa, tai ryhmän muu jäsen.
He hoitavat yhteydenpidon järjestäjäryhmän ja Euroopan komission välillä. Heidän vastuullaan on etenkin kaiken aloitteeseen liittyvän aineiston toimittaminen komissiolle.
Yhteyshenkilöillä on järjestäjien käyttäjätilin käyttöoikeus, ja he saavat kaikki komission lähettämät viestit.
Järjestäjäryhmän edustajan on toimitettava rekisteröintipyynnön yhteydessä asiakirjat, joilla todistetaan ryhmän 7 jäsenen (jotka asuvat 7 eri EU-maassa) täydellinen nimi, postiosoite ja kansalaisuus.
Samat asiakirjat vaaditaan yhteyshenkilöiltä (ryhmän edustajalta ja varaedustajalta), jos he eivät kuulu näiden 7 henkilön ryhmään.
Komissio tarkistaa nämä asiakirjat ja voi tarpeen mukaan pyytää edustajalta lisätietoja.
Tärkeää: Henkilötodistus ei välttämättä ole riittävä todiste asuinmaasta. Asuinmaan todistava asiakirja (esim. sähkö-, vesi- tai kaasulasku, josta ilmenee henkilön asuinpaikka) voi olla enintään vuoden vanha.
KYLLÄ
Ryhmän edustajan tai varaedustajan on tällöin ilmoitettava muutoksista komissiolle järjestäjän käyttäjätilin kautta.
Jos muutokset koskevat niitä 7:ää jäsentä, jotka asuvat eri maissa, ilmoitukseen on liitettävä todistusasiakirjat siitä, että ryhmä on edelleen kansalaisuutta, ikää ja asuinpaikkaa koskevien vaatimusten mukainen.
Vastaavat muutokset on tehtävä myös tuenilmauslomakkeisiin.
Ryhmän uusien jäsenten nimet lisätään verkkorekisteriin. Ryhmän entisten jäsenten nimet jäävät näkyviin rekisteriin koko menettelyn ajaksi (jotta viranomaiset pystyvät tarkastamaan kerätyt allekirjoitukset).
KYLLÄ
Säännöissä ei ole rajoituksia tämän suhteen.
EI
Se on mahdollista, mutta vapaaehtoista.
Jos oikeushenkilö perustetaan, se on oikeudellisesti vastuussa aloitteen hallinnoinnista.
KYLLÄ
Aloitetta hallinnoiva oikeushenkilö on perustettava sen EU-maan kansallisen lainsäädännön mukaisesti, jossa se rekisteröidään. Komissiolle on toimitettava asiakirjat, joissa todistetaan, että oikeushenkilö on perustettu nimenomaan aloitteen hallinnointia varten ja että sen edustajalla on valtuudet toimia sen puolesta.
Kansalaisaloitteen rekisteröinti
- aloitteen nimi (enintään 100 merkkiä ilman välilyöntejä)
- aloitteen tavoitteet (enintään 1 100 merkkiä ilman välilyöntejä)
- aloitteen kannalta olennaiset perussopimusten artiklat
- 7 eri EU-maassa asuvien järjestäjäryhmän 7 jäsenen täydellinen nimi, postiosoite, kansalaisuus ja syntymäaika
- samat järjestäjäryhmän edustajan ja varaedustajan henkilötiedot sekä heidän sähköpostiosoitteensa ja puhelinnumeronsa
Edustaja ja varaedustaja voidaan valita 7 eri EU-maassa asuvien 7 jäsenen joukosta, tai he voivat olla järjestäjäryhmän muita jäseniä.
- asiakirjat, jotka todistavat jokaisen 7 jäsenen – sekä edustajan ja varaedustajan, jos he eivät kuulu näiden 7 jäsenen joukkoon – täydellisen nimen, postiosoitteen, kansalaisuuden ja syntymäajan (ks. myös vastaus kysymykseen ”Miten järjestäjät voivat todistaa, että he täyttävät järjestäjäryhmän jäseniä koskevat sääntömääräiset vaatimukset?”)
- järjestäjäryhmän muiden jäsenten nimet
- kaikki sellaiset rekisteröintihetkellä tiedossa olevat tuki- ja rahoituslähteet, joista saadun tuen tai rahoituksen arvo on yli 500 euroa sponsoria kohti
- tapauksen mukaan todistusasiakirjat siitä, että i) kansalaisaloitteen hallinnointia varten on perustettu oikeushenkilö ja että ii) järjestäjäryhmän edustajalle on annettu valtuudet toimia sen puolesta.
Vapaaehtoisesti voidaan toimittaa myös seuraavat:
- liite, jossa on tietoa aloitteen tavoitteista (täytetään verkkolomakkeeseen, enintään 5 000 merkkiä ilman välilyöntejä)
- lisätietoja, esimerkiksi säädösluonnos (ladataan tiedostona, enintään 5 MB)
- aloitteen mahdollisen verkkosivuston osoite.
Komissio rekisteröi aloitteen, jos seuraavat ehdot täyttyvät:
- järjestäjäryhmä on perustettu ja yhteyshenkilöt nimetty
- jos aloitteen hallinnoinnissa aiotaan käyttää oikeushenkilöä, sellainen on perustettu nimenomaan tätä tarkoitusta varten, ja järjestäjäryhmän edustajalla on valtuudet toimia sen puolesta
- aloite koskee asiaa, jossa komissiolla on toimivaltuudetehdottaa EU-lainsäädäntöä
- aloite ei ole oikeuden väärinkäyttöä, aiheeton eikä tehty haitantekotarkoituksessa
- aloite on i) Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 2 artiklassa esitettyjen EU:n arvojen ja ii) EU:n perusoikeuskirjaankirjattujen oikeuksien mukainen.
EI
EU:n kansalaisaloitefoorumi on epävirallinen alusta, joka on suunnattu (potentiaalisille) kansalaisaloitteiden järjestäjille aloiteideoita koskevaa keskustelua, yhteistyökumppanien hakua ja neuvojen pyytämistä varten.
Aloitteen rekisteröinti ja allekirjoitusten keräämisen aloittaminen edellyttävät virallisen rekisteröintipyynnön lähettämistä komissiolle.
Komissio ilmoittaa järjestäjille päätöksestään 2 kuukauden kuluessa pyynnön tekemisestä.
Poikkeus
Jos aloite on muutoin kaikkien vaatimusten mukainen, mutta se ei (ainakaan kaikilta osin) liity alaan, jolla komissio on toimivaltainen, järjestäjäryhmä saa vastauksen jo kuukauden kuluessa. Samalla se saa myös mahdollisuuden muuttaa ehdotustaan tarvittavilta osin.
Järjestäjillä on sen jälkeen 2 kuukautta aikaa lähettää komissiolle päivitetty versio tai lopettaa aloitteen ajaminen kokonaan.
Komissio tekee päivitetystä versiosta lopullisen päätöksen 1 kuukauden kuluessa sen vastaanottamisesta. Päätös on jokin seuraavista:
- aloite rekisteröidään kokonaisuudessaan
- aloite rekisteröidään osittain
- aloitetta ei rekisteröidä.
Näin ollen rekisteröintiprosessi voi kestää enimmillään 4 kuukautta.
Aloite voidaan rekisteröidä osittain, jos sen kaikki tavoitteet eivät kuulu komission toimivaltaan, jonka puitteissa se voi ehdottaa EU-lainsäädäntöä.
Jos aloite on rekisteröity osittain, tuenilmauksia voidaan kerätä vain niille aloitteen osille, jotka on rekisteröity. Jos aloitteelle kerätään vähintään miljoona allekirjoitusta ja se toimitetaan komissiolle, komissio käsittelee ainoastaan aloitteen rekisteröidyt osat.
Verkossa toimivassa tuenilmausten keruujärjestelmässä ja paperisissa tuenilmauslomakkeissa mainitaan vain kansalaisaloitteen rekisteröidyt tavoitteet.
Komission kansalaisaloiterekisterissä on aloitteen rekisteröintipäätös, joka sisältää tiedot siitä, mitkä aloitteen osat on rekisteröity.
Lisäksi järjestäjäryhmän on ilmoitettava mahdollisille allekirjoittajille kampanjasivustollaan tai muilla aloitteen markkinointiin käyttämillään kanavilla, mitkä osat aloitteesta on rekisteröity.
Aloitteesta julkaistaan vain seuraavat tiedot:
- aloitteen kuvaus (nimi, tavoitteet ja muut annetut tiedot)
- järjestäjäryhmän jäsenten täydellinen nimi ja yhteyshenkilöiden (edustajan ja varaedustajan) nimi ja sähköpostiosoite
- edustajan asuinmaa tai oikeushenkilön (jos sellainen on perustettu aloitteen hallinnointia varten) nimi ja maa, jossa sen kotipaikka sijaitsee
- rahoitus- ja tukilähteitä koskevat tiedot.
Tarkempia tietoja on tietosuojaselosteessa.
Pyynnön voi tehdä millä tahansa EU:n 24 virallisesta kielestä.
KYLLÄ
Komissio kääntää jokaisen aloitteen nimen, tavoitteet ja liitteen EU:n kaikille virallisille kielille ja julkaisee käännökset julkisessa rekisterissään.
Jos järjestäjät haluavat käännättää aloitteistaan muuta aineistoa (esim. säädösluonnoksen), heidän täytyy hoitaa se itse. Komissio julkaisee tällaiset käännökset muiden rinnalla julkisessa rekisterissä.
KYLLÄ
Komission päätös perustuu oikeudellisiin seikkoihin, ja siihen voi hakea muutosta. Komissio ilmoittaa järjestäjille päätöksensä perusteet ja kertoo, mitä oikeudellisia tai tuomioistuinten ulkopuolisia muutoksenhakukeinoja heillä on käytettävissään.
Järjestäjät voivat esimerkiksi viedä asian EU:n tuomioistuimeen tai tehdä kantelun hallinnollisesta epäkohdasta Euroopan oikeusasiamiehelle.
Komission kansalaisaloitesivustolla on tiedot myös hylätyistä aloite-ehdotuksista.
KYLLÄ
Aloitteen voi peruuttaa milloin tahansa ennen sen lopullista toimittamista komissiolle (aloite toimitetaan komissiolle sen jälkeen, kun tarvittava määrä allekirjoituksia on kerätty ja ne on tarkastettu).
Jos aloite peruutetaan, sitä ei voi avata uudelleen, ja kaikki kerätyt allekirjoitukset mitätöityvät.
Se tallennetaan kuitenkin kansalaisaloitteiden arkistoon.
Tuenilmausten kerääminen
Ajankohta on järjestäjien valittavissa, mutta kerääminen on aloitettava viimeistään 6 kuukauden kuluttua aloitteen rekisteröinnistä.
Lisäksi ajankohta on ilmoitettava komissiolle 10 työpäivää ennen allekirjoitusten keräämisen aloittamista. Komissio julkaisee keruuajan alkamis- ja päättymisajankohdat verkkorekisterissään.
KYLLÄ
Allekirjoituksia voi kerätä enimmillään 12 kuukauden ajan. Järjestäjät voivat lopettaa keräämisen milloin tahansa varmistuttuaan siitä, että aloitteelle on saatu tarvittava määrä allekirjoituksia (yhteensä vähintään miljoona ja tietty vähimmäismäärä vähintään 7 EU-maassa).
Seuraavassa vaiheessa allekirjoitukset on lähetettävä toimivaltaisten kansallisten viranomaisten tarkastettaviksi.
EIVÄT
Allekirjoitukset on kerättävä tätä tarkoitusta varten laadituilla lomakkeilla, jotka ovat eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta annetun asetuksen liitteessä III olevien mallien mukaisia ja jotka sisältävät kaikki vaaditut tiedot aloitteesta.
Lomakkeissa pyydettävät tiedot myös vaihtelevat EU-maittain.
Jos haluat varmistaa, että lomakkeet ovat varmasti oikeanlaisia, voit ladata esitäytetyt tuenilmauslomakkeet tällä sivustolla olevan käyttäjätilin kautta. Ne sisältävät kaikki tarvittavat tiedot aloitteesta.
EIVÄT
Järjestäjien on käytettävä eri lomakkeita sen mukaan, minkä maan kansalaisia allekirjoittajat ovat. Yhdellä lomakkeella voi olla siis vain yhden EU-maan kansalaisten allekirjoituksia.
Kunkin lomakkeen alussa on ilmoitettava EU-maa, johon allekirjoitukset lähetetään tarkastettaviksi. Tätä lomaketta voivat käyttää vain kyseisen EU-maan kansalaiset.
Allekirjoituksia voi kerätä millä tahansa EU:n virallisella kielellä allekirjoittajien kansalaisuudesta riippumatta.
EIVÄT
Järjestäjien on käytettävä komission ylläpitämää keskitettyä online-keruujärjestelmää allekirjoitusten keräämiseen verkossa.
EI
Komission järjestelmä on ilmainen ja käyttövalmis ratkaisu. Se on kaikkien teknisten ja turvallisuutta koskevien vaatimusten mukainen.
Järjestäjien edustajan täytyy vain allekirjoittaa sopimus, jonka mukaan hän ja komissio ovat yhdessä rekisterinpitäjiä.
Tämän jälkeen järjestäjät voivat aloittaa allekirjoitusten keräämisen 10 päivän kuluttua siitä, kun he ovat ilmoittaneet komissiolle keräämisen aloittamisajankohdan.
Tällä varmistetaan, että aloitteen kannatus jakautuu riittävästi eri kansalaisuuksien kesken.
EIVÄT
Kaikki allekirjoitukset lisätään allekirjoitusten kokonaismäärään, joka on ratkaiseva miljoonan allekirjoituksen vähimmäisvaatimuksen kannalta.
Aloitteen kannattaminen
Allekirjoittamalla joko painetun tai sähköisen tuenilmauslomakkeen.
Tämä vaihtelee maittain.
Kaikilta EU-kansalaisilta vaaditaan seuraavat tiedot: kansalaisuus, täydellinen etu- ja sukunimi sekä EU-maasta riippuen:
joko
A. täydellinen postiosoite ja syntymäaika
(Alankomaiden, Irlannin, Kreikan, Luxemburgin, Ranskan, Saksan, Slovakian, Suomen ja Tanskan kansalaiset)
tai
B. henkilökohtainen tunnistenumero ja tunnistenumeron/henkilöasiakirjan tyyppi
(Belgian, Bulgarian, Espanjan, Italian, Itävallan, Kroatian, Kyproksen, Latvian, Liettuan, Maltan, Portugalin, Puolan, Romanian, Ruotsin, Slovenian, Tšekin, Unkarin ja Viron kansalaiset).
Joidenkin EU-maiden kansalaiset voivat käyttää aloitteen allekirjoittamisessa myös sähköistä tunnistautumista.
Kun kansalaisaloite on saanut riittävän määrän allekirjoituksia, kunkin maan viranomaiset vahvistavat niiden oikeellisuuden. Kaikki virheellisiä tietoja sisältävät tuenilmaukset hylätään.
Kansalaisaloitteen allekirjoittajan on oltava ikänsä puolesta oikeutettu äänestämään Euroopan parlamentin vaaleissa eli useimmissa EU-maissa vähintään 18-vuotias. Joissakin maissa alaikäraja on alhaisempi eli 16 tai 17 vuotta. Katso eri maiden ikärajat Tietovaatimukset-sivun taulukosta.
EI
Riittää, että allekirjoittajan ikä oikeuttaa hänet äänestämään Euroopan parlamentin vaaleissa tai että hän on 16-vuotias ainakin niissä maissa, joissa sen ikäiset voivat allekirjoittaa aloitteen (ks. edellinen kysymys).
EIVÄT
Kansalaisaloitteen voivat allekirjoittaa vain EU-kansalaiset (eli jonkin EU-maan kansalaiset).
Siinä maassa, jonka kansalainen olet.
Jos olet esimerkiksi Irlannissa asuva liettualainen, allekirjoituksesi lasketaan Liettuassa.
Jos sinulla on kaksoiskansalaisuus, valitset vain toisen kansalaisuuksistasi ja täytät ainoastaan yhden lomakkeen. Voit allekirjoittaa kunkin kansalaisaloitteen vain kerran.
KYLLÄ
Allekirjoittamisen yhteydessä valitset maan, jonka kansalainen olet. Allekirjoituksesi lasketaan kyseisessä maassa.
Allekirjoitusten (tuenilmausten) tarkastuttaminen viranomaisilla
KYLLÄ
Allekirjoitukset on toimitettava tarkastettaviksi 3 kuukauden kuluessa keruuajan päättymisestä.
EU-maiden nimetyt viranomaiset tekevät tarvittavat tarkastukset ja vahvistavat hyväksyttyjen tuenilmauksien määrän.
Viranomaisilla on 3 kuukautta tarkastusaikaa. Tarkastuksissa voidaan käyttää satunnaisotantaa.
Vaihtoehtoja on kaksi:
– Järjestäjät voivat toimittaa paperilomakkeet jäsenvaltioihin omatoimisesti joko paperikopioina tai skannattuina tiedostoina, jotka lähetetään joko sähköisesti tai DVD-levyillä tai vastaavina tallenteina. Paperikopiot, DVD:t tai muut tallenteet on lähetettävä turvallisesti esimerkiksi kirjattuna kirjeenä tai kuriiripalvelun välityksellä. Kaikissa vaiheissa on noudatettava tietosuojasääntöjä.
– Järjestäjät voivat toimittaa paperilomakkeet jäsenvaltioihin komission tiedostojenvaihtopalvelun kautta. Tällöin asiasta on ilmoitettava komissiolle etukäteen. Paperilomakkeet skannataan ja ladataan järjestelmään salatussa muodossa. Kaikki paperilomakkeilla kerätyt tuenilmaukset on ladattava järjestelmään 2 kuukauden kuluessa keruuajan päättymisestä, ja komissiolle on ilmoitettava, kun se on tehty.
Komissio lähettää allekirjoitukset, jotka on kerätty komission ylläpitämän keskitetyn keruujärjestelmän kautta verkossa, jäsenvaltioille tiedostojenvaihtopalvelunsa välityksellä. Tiedostojenvaihtopalvelu mahdollistaa tuenilmausten turvallisen siirron jäsenvaltioille. Tiedot lähetetään salatussa muodossa, ja ainoastaan asiasta vastaava toimivaltainen viranomainen voi purkaa ne.
Tiedostojenvaihtopalvelu mahdollistaa tuenilmausten turvallisen siirron jäsenvaltioiden toimivaltaisille viranomaisille.
Tiedot lähetetään salatussa muodossa, ja ainoastaan asiasta vastaava toimivaltainen viranomainen voi purkaa ne.
Järjestäjät voivat käyttää maassaan käytettävissä olevia valituskeinoja. He voivat esimerkiksi kääntyä kansallisten hallinto- tai oikeusviranomaisten puoleen (niihin kuuluvat muun muassa kansalliset tai alueelliset oikeusasiamiehet).
He voivat myös tehdä kantelun komissiolleEU-lainsäädännön laiminlyönnistä.
Kansalaisaloitteen toimittaminen komissiolle
KYLLÄ
Järjestäjillä on 3 kuukautta aikaa lähettää aloitteensa. Aika alkaa siitä, kun kansalliset viranomaiset toimittavat viimeisen todistuksen allekirjoitusten hyväksymisestä.
EI
Järjestäjien on lähetettävä ainoastaan aloitteen toimituslomake käyttäjätilinsä kautta sekä kopiot kaikista todistuksista, joissa kansalliset viranomaiset vahvistavat, että vaadittu määrä allekirjoituksia on kerätty.
Komission vastaus kansalaisaloitteeseen
Tapaaminen järjestetään kuukauden kuluessa siitä, kun järjestäjät ovat toimittaneet kansalaisaloitteensa komissiolle.
Tapaamisessa käydään järjestelmällisesti läpi aloitteen sisältö, jotta komissio saa selkeän kuvan sen tavoitteista ja voi pyytää tarvittaessa tarkennuksia, ennen kuin se alkaa laatia vastaustaan.
EI
Komissio ilmoittaa kansalaisaloitteesta Euroopan parlamentille. Sen jälkeen parlamentti ottaa yhteyttä järjestäjiin.
Komissio ilmoittaa aloitteesta myös EU:n neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle, Euroopan alueiden komitealle ja EU-maiden kansallisille parlamenteille.
Komission on vastattava aloitteeseen 6 kuukauden kuluessa siitä, kun se on julkaistu vaaditun määrän allekirjoituksia saaneena aloitteena.
Komissio antaa tiedonannon, jossa se kertoo suunnitelluista toimenpiteistä, jos se aikoo ryhtyä toimiin, sekä niiden perustelut ja aikataulun.
Tiedonanto julkaistaan tällä sivustolla kaikilla EU:n virallisilla kielillä.
Tiedonanto annetaan tiedoksi myös Euroopan parlamentille, EU:n neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja Euroopan alueiden komitealle sekä EU-maiden kansallisille parlamenteille.
EI
Eurooppalaisen kansalaisaloitteen idea on antaa EU-kansalaisille tilaisuus herättää keskustelua tärkeiksi katsomistaan asioista ja vaikuttaa EU:n toimintaan ja politiikkaan pyytämällä Euroopan komissiota tekemään aloitteestaan lakiehdotuksen.
Komission velvoittaminen lakiehdotuksen tekemiseen edellyttäisi EU:n perustamissopimuksen muuttamista.
Komission lakiehdotus käsitellään normaalia lainsäätämismenettelyä noudattaen.
Tämä tarkoittaa sitä, että Euroopan parlamentin ja EU:n neuvoston on tutkittava ja hyväksyttävä se. Joissakin tapauksissa pelkkä neuvoston hyväksyntä riittää.
EI
Toisin kuin päätös jättää aloite-ehdotus alun perin rekisteröimättä, tämä päätös perustuu komission analyysiin aloitteen sisällöstä, eikä siitä voi valittaa.
Kansalaisaloite velvoittaa komission pohtimaan vakavasti EU-kansalaisten tekemää ehdotusta, mutta se ei velvoita sitä jatkotoimiin.
Komission on kuitenkin perusteltava kielteiset päätöksensä selvästi.
Taloudellinen ja muu tuki
KYLLÄ
Järjestäjien on annettava tiedot kaikesta tuesta, jonka arvo ylittää 500 euroa sponsoria kohti.
Nämä tiedot on annettava aloitteen rekisteröintipyynnön lähettämisen yhteydessä ja päivitettävä vähintään 2 kuukauden välein.
Lisäksi on toimitettava tiedot aloitteen saamasta muusta kuin rahoitustuesta.
Tukea ja sponsoreita koskevat tiedot julkaistaan komission verkkorekisterissä.
Tuet ja rahoitus ilmoitetaan järjestäjien käyttäjätilillä, jonka kautta kansalaisaloite rekisteröitiin.
Järjestäjien käyttäjätilille lähetetään 2 kuukauden välein automaattinen muistutus rahoitus- ja tukitietojen päivittämisestä.
Sponsoreilla tarkoitetaan henkilöitä ja organisaatioita, jotka antavat kansalaisaloitteelle rahallista tukea yli 500 euron arvosta.
Sponsoreiksi katsotaan myös oikeushenkilöt ja organisaatiot, jotka antavat aloitteelle muunlaista taloudellisesti mitattavissa olevaa tukea (luontoissuorituksia) tai sellaista tukea, joka ei ole taloudellisesti mitattavissa.
Sen sijaan henkilöitä, jotka antavat aloitteelle tukea muussa kuin rahallisessa muodossa (esim. vapaaehtoistyönä), ei kansalaisaloiteasetuksen mukaan katsota sponsoreiksi, joten heidän työpanostaan ei tarvitse ilmoittaa.
Jos et ole varma, pitäisikö aloitteellesi annettu tuki ilmoittaa, ota yhteyttä EU:n kansalaisaloitefoorumin neuvontapalveluun.
EIVÄT
Tämä olisi vastoin periaatteita, joiden mukaan kansalaisaloitteiden on oltava riippumattomia ja komission on oltava puolueeton.
Komissio antaa kuitenkin muuta kuin rahallista tukea tarjoamalla käännöspalveluja ja allekirjoitusten keruujärjestelmän järjestäjien käyttöön maksutta.
Lisäksi komissio tarjoaa järjestäjille maksutta neuvontapalvelua EU:n kansalaisaloitefoorumissa.
KYLLÄ
Jos haluat tehdä ilmoituksen tai valituksen tietyn kansalaisaloitteen tukijoita ja sponsoreita koskevista tiedoista (katsot esimerkiksi, että julkaistut tiedot ovat virheellisiä tai puutteellisia), voit tehdä sen käyttämällä rekisterisivustolla olevaa yhteydenottolomaketta.
Jos haluat, että komissio ryhtyy valituksesi johdosta toimiin, sinun on toimitettava todistusaineistoa väitteesi tueksi.
Otamme yhteyttä aloitteen järjestäjiin, pyydämme lisätietoja ja todisteita, ja kehotamme heitä tarpeen mukaan korjaamaan rahoitus- ja tukitietojen puutteet.
Tiedotus
EI
Komission on pysyttävä puolueettomana suhteessa kaikkiin kansalaisaloitteisiin.
Sen sijaan komissio järjestää yleisiä tiedotuskampanjoita, joilla pyritään lisäämään eurooppalaisen kansalaisaloitteen tunnettuutta poliittisena osallistumiskeinona.
Euroopan komission kansalaisaloitesivustolla julkaistaan tuoreimmat uutiset eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta yleensä ja yksittäisistä aloitteista erikseen. Samalta sivustolta voit myös tilata kansalaisaloitteita käsittelevän uutiskirjeen.
Jos allekirjoitat kansalaisaloitteen komission keskitetyn järjestelmän kautta, voit lisäksi tilata automaattiset ilmoitukset kyseistä aloitetta koskevista järjestäjien ja komission toimista.
KYLLÄ
Järjestäjät voivat kerätä allekirjoittajien sähköpostiosoitteet viestintää ja tiedotusta varten, mutta vain jos
- allekirjoittajat antavat siihen luvan
- järjestäjät sitoutuvat noudattamaan tietosuojasääntöjä.
Tietosuoja
KYLLÄ
Järjestäjillä on EU-lainsäädännön nojalla oikeus kerätä sinusta tiettyjä tietoja joko sähköisessä muodossa tai paperilomakkeilla ja ilmoittaa ne toimivaltaisille viranomaisille, jotka vastaavat allekirjoitusten hyväksymisestä.
Tämä on järjestäjiä koskeva lakisääteinen velvoite: jos allekirjoittajat eivät anna tiettyjä tietoja, heidän allekirjoituksiaan ei hyväksytä.
Kaikkiin aloitteen yhteydessä käsiteltäviin henkilötietoihin sovelletaan tietosuojalainsäädäntöä.
Järjestäjäryhmien edustajien on henkilötietoja käsitellessään noudatettava yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR-asetus) ja kansallista tietosuojalainsäädäntöä.
Euroopan komission on henkilötietoja käsitellessään noudatettava luonnollisten henkilöiden suojelusta EU:n toimielinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä annettua asetusta (EUDPR-asetus).
Tuenilmauksia tarkastavien EU-maiden viranomaisten on henkilötietoja käsitellessään noudatettava yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR-asetus) ja kansallista tietosuojalainsäädäntöä.
Käyttäjien kannalta on komission ylläpitämän keskitetyn online-keruujärjestelmäntietoturvataso korkein (koskee myös tietojen salausta). Järjestelmä on komission vahvistamien viestintä- ja tietojärjestelmien turvallisuussääntöjen mukainen. Sen avulla kansalaiset voivat myös allekirjoittaa aloitteen käyttäen oman maansa sähköistä tunnistautumismenetelmää.
Eivät tietoja, jotka on kerätty virallisella tuenilmauslomakkeella: niitä voi käyttää ainoastaan aloitteen kannatuksen osoituksena.
Järjestäjät voivat kuitenkin pyytää erikseen allekirjoittajien yhteystiedot viestintää ja tiedotusta varten, ja niiden käyttöä varten vaaditaan allekirjoittajien nimenomainen suostumus.
Lisätietoja:Tietosuojaohjeita eurooppalaisten kansalaisaloitteiden järjestäjille
Rekisterinpitäjä on
- järjestäjäryhmän edustaja tai
- hankkeen hallinnointia varten perustettu oikeushenkilö (jos sellainen on perustettu).
Tämä rooli liittyy yksityishenkilöiltä tuenilmausten keruun yhteydessä kerättyjen henkilötietojen (kuten sähköpostiosoitteiden) käsittelyyn.
Komissio toimii näiden ohessa rekisterinpitäjänä, jos aloitteessa käytetään
- komission järjestelmää allekirjoitusten ja sähköpostiosoitteiden keräämiseen
- komission tiedostojenvaihtopalvelua allekirjoitusten siirtämiseen EU-maihin.
Kun kansalliset viranomaiset tarkastavat allekirjoituksia, myös niillä on rekisterinpitäjän rooli.
Lisätietoja:Tietosuojaohjeita eurooppalaisten kansalaisaloitteiden järjestäjille
Järjestäjiä koskevat erityissäännöt on vahvistettu eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta annetussa asetuksessa – ks. 19 artikla.
Muilta osin järjestäjien ja EU-maiden toimivaltaisten viranomaisten on noudatettava yleisen tietosuoja-asetuksen sääntöjä.
Silloin kun komissio toimii rekisterinpitäjänä yhdessä muiden kanssa, sen on noudatettava asetusta (EU) 2018/1725.
Lisätietoja:Tietosuojaohjeita eurooppalaisten kansalaisaloitteiden järjestäjille
Tuenilmaukset:
Järjestäjien ja komission on hävitettävä aloitteen kaikki allekirjoitetut tuenilmauslomakkeet ja niiden kopiot viimeistään (ajankohdista aikaisempaa sovelletaan)
- 1 kuukauden kuluttua aloitteen toimittamisesta komissiolle TAI
- 21 kuukauden kuluttua keruuajan alkamisesta.
Jos järjestäjät kuitenkin peruuttavat aloitteensa sen jälkeen, kun keruuaika on alkanut, tuenilmaukset (ja niiden kopiot) on hävitettävä viimeistään kuukauden kuluttua aloitteen peruuttamisesta.
Tuenilmausten tarkastamisesta vastaavien kansallisten viranomaisten on hävitettävä tuenilmaukset (ja niiden kopiot) viimeistään 3 kuukauden kuluttua tarkastusten päättymisestä.
Poikkeus: Jos järjestäjäryhmä on osallisena aloitteeseen liittyvissä oikeudellisissa tai hallinnollisissa menettelyissä, se voi säilyttää tuenilmaukset (ja niiden mahdolliset kopiot) pitempään.
Sähköpostiosoitteet:
Järjestäjien ja komission on hävitettävä kaikki sähköpostiosoitteet viimeistään
- 1 kuukauden kuluttua aloitteen peruuttamisesta tai
- 12 kuukauden kuluttua keruuajan päättymisestä tai
- 12 kuukauden kuluttua aloitteen toimittamisesta komissiolle.
Jos komissio vastaa kansalaisaloitteeseen virallisella tiedonannolla, sähköpostiosoitteita säilytetään enintään 3 vuotta tiedonannon julkaisemisesta.