Tutkinta Euroopan komissiossa
Kansalaisaloite Minority SafePack – miljoona allekirjoitusta Euroopan monimuotoisuuden puolesta toimitettiin Euroopan komissiolle 10.1.2020. Aloitteelle oli kerätty 1 123 422 tuenilmausta. Lisätietoa: lehdistötiedote
Aloitteen järjestäjät tapasivat arvoista ja avoimuudesta vastaavan Euroopan komission varapuheenjohtajan Věra Jourován sekä innovoinnista, tutkimuksesta, kulttuurista, koulutuksesta ja nuorisoasioista vastaavan komissaarin Mariya Gabrielin 5.2.2020.
Aloitteesta järjestettiin julkinen kuuleminen Euroopan parlamentissa 15.10.2020. Lisätietoa: lehdistötiedote
Aloitteesta keskusteltiin Euroopan parlamentin täysistunnossa 14.12.2020. Parlamentti antoi 17.12.2020 päätöslauselman, jossa se ilmoitti kannattavansa aloitetta. Lisätietoa: Euroopan parlamentin lehdistötiedote
Komissio antoi 14.1.2021 tiedonannon, jossa esitetään, miten nykyinen ja äskettäin hyväksytty EU:n lainsäädäntö tukee Minority SafePack -aloitteen eri näkökohtia. Lisäksi siinä hahmoteltiin jatkotoimia. Lisätietoa: lehdistötiedote
Komission vastaus ja jatkotoimet
Virallinen asiakirja:
Tiedonannon keskeiset päätelmät:
Osallistaminen ja Euroopan rikkaan kulttuurisen monimuotoisuuden kunnioittaminen ovat Euroopan komission tärkeimpiä painopisteitä ja tavoitteita. Sen jälkeen, kun tämä kansalaisaloite alun perin esiteltiin vuonna 2013, on toteutettu monenlaisia toimenpiteitä, joilla vastataan useisiin aloitteessa esiin nostettuihin kysymyksiin. Tiedonannossa arvioidaan erikseen kutakin kansalaisaloitteen yhdeksästä ehdotuksesta toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden valossa. Komissio ei aio tehdä uusia säädösehdotuksia, sillä nykyiset säädökset ja politiikat kaikilta osin täytäntöön pantuina ovat tehokas keino tukea aloitteen tavoitteita.
Jatkotoimet
EU on ennen Minority SafePack ‑kansalaisaloitetta hyväksynyt useita toimenpiteitä, jotka ovat suoraan merkityksellisiä aloitteen kannalta, ja komissio valvoo niiden täytäntöönpanoa. Se jatkaa myös politiikkatoimia näillä aloilla. Esimerkkejä:
- Komissio toteuttaa kulttuuri- ja koulutusalalla (erityisesti Erasmus+ ‑ohjelmassa) rahoitusohjelmia, joihin pienten alueellisten kielten tai vähemmistöjen kielten yhteisöt voivat osallistua täysin tasavertaisesti. Esimerkkejä Luova Eurooppa- ja Erasmus+ -ohjelmista rahoitetuista hankkeista, joilla tuetaan alueellisia ja vähemmistökieliä, on vuonna 2024 julkaistussa koosteessa Linguistic diversity in the European Union.
- EU-rahoitusta koskevien yleisten sääntöjen osalta komissio on vahvistanut perusoikeuksien noudattamista EU:n rahastoissa. Yhteisiä säännöksiä koskeva asetus, jossa vahvistetaan vuosien 2021–2027 talousarviota koskevat säännöt, sisältää ns. mahdollistavan edellytyksen, jonka mukaan jäsenvaltioiden on varmistettava EU:n perusoikeuskirjan ja syrjimättömyysperiaatteen noudattaminen asetuksen soveltamisalaan kuuluvan EU-rahoituksen myöntämisessä. Säännöillä tuetaan edelleen esimerkiksi marginalisoituneiden yhteisöjen ja haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien, kuten etnisten vähemmistöjen, sosioekonomista integroitumista komission ja jäsenvaltioiden määrittämien painopisteiden ja tarpeiden mukaisesti.
- Tutkimusmahdollisuuksista voidaan todeta, että Horisontti Eurooppa eli nykyinen tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma (vuosiksi 2021–2027) ja sen täytäntöönpano-ohjelmat tarjoavat Euroopan kulttuuriseen ja kielelliseen monimuotoisuuteen liittyviä tutkimusmahdollisuuksia, erityisesti klusterin 2 ”Kulttuuri, luova ja osallistava yhteiskunta” puitteissa. Kansallisia vähemmistöjä tai kulttuurista ja kielellistä monimuotoisuutta koskevaa tutkimusta voidaan tehdä eri näkökulmista ja eri yhteiskuntatieteisiin ja humanistisiin tieteisiin kuuluvilla menetelmillä. Horisontti Eurooppa -puiteohjelmassa tarjotaan kielellistä monimuotoisuutta koskevia tutkimusmahdollisuuksia koko ohjelman elinkaaren ajan eli vuosien 2025–2027 työohjelmissa.
- Aloitteeseen sisältyy myös audiovisuaalisia mediapalveluja koskevia ehdotuksia, joissa kehotetaan varmistamaan palvelujen tarjoamisen vapaus ja audiovisuaalisen sisällön saatavuus alueilla, joilla kansalliset vähemmistöt asuvat. Komissio valvoo audiovisuaalisia mediapalveluja koskevan direktiivin (direktiivi 2010/13/EU) ja eurooppalaisten teosten edistämistä koskevien sääntöjen soveltamista. Tammikuussa 2024 julkaistiin raportti audiovisuaalisia mediapalveluja koskevan direktiivin täytäntöönpanosta. Raportti kattaa vuodet 2019–2022. Siinä vahvistetaan, että direktiivi on edelleen tärkeä väline, jolla säännellään kaikenlaiseen audiovisuaaliseen mediaan liittyvän EU-maiden lainsäädännön koordinointia EU:n tasolla. Lisäksi niin sanottu alkuperämaaperiaate on raportin mukaan helpottanut televisiokanavien ja tilausvideopalvelujen rajat ylittävää lähettämistä. Kesäkuussa 2024 julkaistiin vuodet 2020–2021 kattavaraportti eurooppalaisten teosten edistämistä koskevien sääntöjen soveltamisesta. EU-maat ovat asteittain ottaneet käyttöön uudet säännöt, joiden mukaan tilattavien audiovisuaalisten mediapalvelujen on varattava eurooppalaisille teoksille vähintään 30 prosentin osuus ohjelmaluetteloissaan. Näin tuetaan aktiivisesti kulttuurisen monimuotoisuuden edistämistä koskevaa tavoitetta.
- Aloitteeseen sisältyy myös geoblokkaukseen eli maarajoituksiin liittyviä ehdotuksia. Komissio järjesti vuosina 2021 ja 2022 geoblokkausasetuksen ensimmäisen lyhyen aikavälin tarkistuksen jälkeen audiovisuaalialan kanssa vuoropuhelun, jonka tavoitteena oli sopia konkreettisista toimista audiovisuaalisen sisällön saatavuuden parantamiseksi kaikkialla EU:ssa. Vuoropuhelun päätöskokous pidettiin 6.12.2022. Lisätietoja on tapahtumaraportissa. Komissio esitteli vuoropuhelun tulokset geoblokkausasetuksen täytäntöönpanoa koskevassa vuoden 2024 tilannekatsauksessa.
- Kielellisen monimuotoisuuden edistäminen alueellisten ja vähemmistökielten alalla: Komissio jatkaa yhteistyötään Euroopan neuvoston eurooppalaisen nykykielten keskuksen (ECML) kanssa. Marraskuussa 2023 järjestettiin yhdessä ECML:n kanssa keskustelutilaisuus alueellisille kielille ja vähemmistökielille annettavan tuen vahvistamisesta monikielisessä kontekstissa. Aiheesta tehdään parhaillaan yksityiskohtaisia tapaustutkimuksia, joiden tavoitteena on koota yhteen parhaita käytäntöjä.
- Euroopan kielellistä monimuotoisuutta, myös alueellisia kieliä ja vähemmistökieliä, edistetään myös Euroopan kielten teemapäivänä ja European School Education Platform -alustalla. Euroopan kielten teemapäivänä 2024 esiteltiin tuoreimman eurooppalaisia ja heidän kieliään käsittelevän Eurobarometri-kyselytutkimuksen tuloksia ja keskusteltiin niistä. Tulokset osoittivat esimerkiksi, että 85 prosenttia EU:n kansalaisista pitää alueellisten ja vähemmistökielten suojelua tärkeänä.
Muuta tietoa
Euroopan unionin yleinen tuomioistuin hylkäsi 9.11.2022 antamassaan tuomiossa (asia T-158/21) Minority SafePack ‑aloitteen järjestäjäryhmän pyynnön kumota komission tiedonanto C(2021) 171. Tuomioistuin katsoi, että komissio ei ole tehnyt oikeudellista virhettä eikä laiminlyönyt perusteluvelvollisuuttaan tiedonannossaan, jossa komissio totesi, että kyseisen eurooppalaisen kansalaisaloitteen tavoitteiden saavuttamiseksi ei tässä vaiheessa ollut tarpeen antaa uutta lainsäädäntöä.
Lisätietoa tuomiosta on lehdistötiedotteessa.
Järjestäjät valittivat tästä tuomiosta unionin tuomioistuimeen 21.1.2023.