Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Minority SafePack – ένα εκατομμύριο υπογραφές για την πολυμορφία στην Ευρώπη

Υποβολή και εξέταση

Στις 10 Ιανουαρίου 2020 υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρωτοβουλία «Minority SafePack – ένα εκατομμύριο υπογραφές για την πολυμορφία στην Ευρώπη», η οποία συγκέντρωσε 1 123 422 δηλώσεις υποστήριξης. Βλ. δελτίο Τύπου.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2020 οι διοργανωτές και οι διοργανώτριες της πρωτοβουλίας συναντήθηκαν με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, Βιέρα Γιούροβα, και την επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ.

Στις 15 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βλ. δελτίο Τύπου.

Η πρωτοβουλία συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη σύνοδο της ολομέλειάς του στις 14 Δεκεμβρίου 2020. Στο ψήφισμα που ενέκρινε στις 17 Δεκεμβρίου 2020, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία. Βλ. δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 14 Ιανουαρίου 2021 η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους η υπάρχουσα και η πρόσφατα εγκριθείσα νομοθεσία της ΕΕ στηρίζει τις διάφορες πτυχές της πρωτοβουλίας «Minority SafePack». Επίσης, στην απάντηση περιγράφονταν ενέργειες για τη συνέχιση των υπαρχουσών δράσεων. Βλ. δελτίο Τύπου.

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επακόλουθες ενέργειες

Επίσημο έγγραφο:

Κύρια συμπεράσματα της ανακοίνωσης:

Η ένταξη και ο σεβασμός της πλούσιας πολιτιστικής πολυμορφίας της Ευρώπης συγκαταλέγονται στις προτεραιότητες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στα χρόνια που ακολούθησαν την αρχική υποβολή της πρωτοβουλίας το 2013, έχουν ληφθεί πολλά μέτρα για την αντιμετώπιση διαφόρων πτυχών των προτάσεων που διατυπώνονται σ’ αυτήν. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή εξετάζεται ξεχωριστά καθεμία από τις εννέα επιμέρους προτάσεις, υπό το πρίσμα των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας. Παρότι δεν προτείνονται περαιτέρω νομικές πράξεις, η πλήρης εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων νομοθετικών πράξεων και των πολιτικών παρέχει μια ισχυρή δέσμη μέτρων για τη στήριξη των στόχων της πρωτοβουλίας.

Επακόλουθα μέτρα

Η Επιτροπή παρακολουθεί την εφαρμογή ορισμένων πρωτοβουλιών της ΕΕ που εγκρίθηκαν πριν από την υποβολή της ΕΠΠ «Minority SafePack», οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την πρωτοβουλία πολιτών. Εξακολουθεί επίσης να αναλαμβάνει δράσεις πολιτικής σε αυτούς τους τομείς. Για παράδειγμα:

  • Η Επιτροπή υλοποιεί χρηματοδοτικά προγράμματα στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης (ιδίως το Erasmus+), τα οποία είναι πλήρως προσβάσιμα για τις μικρές περιφερειακές ή μειονοτικές γλωσσικές κοινότητες. Ορισμένα παραδείγματα έργων για την προώθηση περιφερειακών και μειονοτικών γλωσσών που χρηματοδοτούνται από το Erasmus είναι διαθέσιμα εδώ.

 

  • Όσον αφορά τους κανόνες για τη χρηματοδότηση της ΕΕ γενικότερα, η Επιτροπή έχει ενισχύσει τη συμμόρφωση με τα θεμελιώδη δικαιώματα στα κονδύλια της ΕΕ. Ο κανονισμός περί κοινών διατάξεων (ΚΚΔ) που θεσπίζει κανόνες για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 περιλαμβάνει «αναγκαίο πρόσφορο όρο» που απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων κατά την εκταμίευση κονδυλίων της ΕΕ που καλύπτονται από τον ΚΚΔ. Οι κανόνες αυτοί θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κοινωνικοοικονομική ένταξη, μεταξύ άλλων της ένταξης περιθωριοποιημένων κοινοτήτων και ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των εθνοτικών μειονοτήτων, σύμφωνα με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες που έχουν προσδιοριστεί από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη.

 

  • Όσον αφορά τις ευκαιρίες έρευνας, το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το τρέχον πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας (2021-2027) και τα προγράμματα εφαρμογής του προσφέρουν, ιδίως στο πλαίσιο της ομάδας 2 «Πολιτισμός, δημιουργικότητα και κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς», ευκαιρίες για έρευνα σε σχέση με την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία στην Ευρώπη. Η έρευνα σχετικά με τις εθνικές μειονότητες ή την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία μπορεί να διεξαχθεί από διαφορετικές οπτικές και με τη χρήση μεθοδολογιών από διαφορετικές κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

 

  • Όσον αφορά τις προτάσεις της πρωτοβουλίας σχετικά με τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, δηλαδή τη διασφάλιση της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και της λήψης οπτικοακουστικού περιεχομένου σε περιοχές όπου κατοικούν εθνικές μειονότητες, σε συνέχεια της πρώτης βραχυπρόθεσμης αναθεώρησης του κανονισμού για τον γεωγραφικό αποκλεισμό, η Επιτροπή διοργάνωσε, το 2021 και το 2022, διάλογο με τον οπτικοακουστικό τομέα με σκοπό να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας οπτικοακουστικού περιεχομένου και της πρόσβασης σε αυτό σε ολόκληρη την ΕΕ. Η τελική συνεδρίαση του διαλόγου πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2022. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

 

 

Λοιπές πληροφορίες

Με απόφαση της 9ης Νοεμβρίου 2022 (υπόθεση T-158/21), το Γενικό Δικαστήριο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε το αίτημα της ομάδας διοργανωτών και διοργανωτριών της ΕΠΠ «Minority SafePack» για ακύρωση της ανακοίνωσης C(2021) 171 της Επιτροπής. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Επιτροπή δεν υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο ούτε παρέβη την υποχρέωσή της να αιτιολογήσει επαρκώς την ανακοίνωσή της, με την οποία η Επιτροπή ανέφερε ότι στο στάδιο αυτό δεν απαιτούνταν περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίτευξη των στόχων που επεδίωκε η ΕΠΠ.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο δελτίο Τύπου σχετικά με την απόφαση.

Οι διοργανωτές και οι διοργανώτριες άσκησαν έφεση κατά της απόφασης αυτής ενώπιον του Δικαστηρίου στις 21 Ιανουαρίου 2023.

 

Θέλετε να μάθετε και να συνεργαστείτε;