Direct naar de inhoud
Europees burgerinitiatief

Minority SafePack – één miljoen handtekeningen voor verscheidenheid in Europa

Indiening en behandeling

Minority SafePack – één miljoen handtekeningen voor verscheidenheid in Europa is op 10 januari 2020 ingediend bij de Commissie, nadat het 1 123 422 steunbetuigingen had opgehaald. Zie het persbericht.

De organisatoren ontmoetten de vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor Waarden en Transparantie, Věra Jourová, en de commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, Mariya Gabriel, op 5 februari 2020

Op 15 oktober 2020 vond in het Europees Parlement een openbare hoorzitting plaats. Zie het persbericht.

Het initiatief is op 14 december 2020 besproken tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement. In een resolutie van 17 december 2020 sprak het Europees Parlement zijn steun uit voor het initiatief. Lees het persbericht van het Europees Parlement.

De Commissie heeft op 14 januari 2021 een mededeling aangenomen waarin wordt uiteengezet hoe bestaande en onlangs aangenomen EU-wetgeving de verschillende aspecten van het Minority SafePack-initiatief ondersteunt. In de reactie worden vervolgmaatregelen beschreven. Zie het persbericht.

Antwoord van de Europese Commissie en follow-up

Officieel stuk:

Belangrijkste conclusies van de mededeling:

Inclusie en eerbiediging van de rijke culturele diversiteit van Europa is een van de prioriteiten en doelstellingen van de Europese Commissie. In de afgelopen jaren, sinds het initiatief in 2013 van start ging, zijn allerlei maatregelen genomen die betrekking hebben op verschillende aspecten van de voorstellen van het initiatief. In de mededeling wordt elk van de negen afzonderlijke voorstellen op de eigen merites beoordeeld, rekening houdend met het subsidiariteits- en het evenredigheidsbeginsel. Hoewel er geen nieuwe rechtshandelingen worden voorgesteld, zorgt de volledige uitvoering van reeds bestaande wetgeving en bestaande beleidsmaatregelen voor een krachtige reeks maatregelen ter ondersteuning van de doelstellingen van het initiatief.

Follow-up

De Commissie houdt toezicht op de uitvoering van een aantal EU-initiatieven die zijn aangenomen vóór de indiening van het “Minority SafePack”, die rechtstreeks relevant zijn voor het burgerinitiatief. Zij blijft ook beleidsmaatregelen op deze gebieden uitvoeren. Bijvoorbeeld:

  • De Commissie voert financieringsprogramma’s uit op het gebied van cultuur en onderwijs (met name Erasmus+) die volledig toegankelijk zijn voor gemeenschappen met een regionale of minderheidstaal. Klik hier voor enkele voorbeelden van door het Erasmus-programma gefinancierde projecten die regionale talen of minderheidstalen bevorderen

 

  • Wat de regels inzake EU-financiering in het algemeen betreft, heeft de Commissie de naleving van de grondrechten in de EU-fondsen versterkt. De verordening houdende gemeenschappelijke bepalingen (GB-verordening), met de regels voor de begroting 2021-2027, bevat een “randvoorwaarde” op grond waarvan de lidstaten moeten toezien op de naleving van het Handvest van de grondrechten en het non-discriminatiebeginsel bij de uitbetaling van EU-middelen die onder de GB-verordening vallen. Met deze middelen worden sociaal-economische integratie, met inbegrip van die van gemarginaliseerde gemeenschappen, kwetsbare groepen, waaronder etnische minderheden, ondersteund, in overeenstemming met de prioriteiten en behoeften die door de Commissie en de lidstaten zijn vastgesteld.

 

  • Wat de onderzoeksmogelijkheden betreft, bieden Horizon Europa, het huidige kaderprogramma voor onderzoek en innovatie (2021-2027) en de uitvoeringsprogramma’s daarvan, met name in het kader van cluster 2 “Cultuur, creatieve en inclusieve samenleving”, onderzoeksmogelijkheden met betrekking tot culturele en taalkundige diversiteit in Europa. Onderzoek naar nationale minderheden of culturele en taalkundige diversiteit kan vanuit verschillende invalshoeken worden uitgevoerd, met methoden uit verschillende onderdelen van de sociale en geesteswetenschappen.

 

  • Wat betreft de voorstellen van het EBI met betrekking tot audiovisuele mediadiensten, namelijk het waarborgen van de vrijheid van dienstverlening en de ontvangst van audiovisuele inhoud in regio’s waar nationale minderheden wonen, heeft de Commissie naar aanleiding van de eerste kortetermijnherziening van de verordening inzake geoblocking in 2021 en 2022 een dialoog met de audiovisuele sector georganiseerd om overeenstemming te bereiken over concrete stappen om de beschikbaarheid van en de toegang tot audiovisuele inhoud in de hele EU te verbeteren. De slotvergadering van de dialoog vond plaats op 6 december 2022. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Overige informatie

In een arrest van 9 november 2022 (zaak T-158/21) heeft het Gerecht van het Hof van Justitie van de Europese Unie het verzoek van de organisatoren van “Minority SafePack” om de mededeling van de Commissie C(2021) 171 nietig te verklaren, afgewezen. De rechter was van oordeel dat de Commissie in haar mededeling waarin zij heeft verklaard dat in dit stadium geen nieuwe wetgeving nodig was om de met het EBI nagestreefde doelstellingen te bereiken, geen blijk heeft gegeven van een onjuiste rechtsopvatting en evenmin haar motiveringsplicht heeft geschonden.

Meer informatie in het persbericht over het arrest.

Op 21 januari 2023 zijn de organisatoren bij het Hof van Justitie in beroep gegaan tegen deze uitspraak.

 

Meer weten en samenwerken?