Indsendelse og behandling
Minority SafePack – en million underskrifter for mangfoldighed i Europa blev indsendt til Europa-Kommissionen den 10. januar 2020 efter at have modtaget 1.123.422 støttetilkendegivelser. Se pressemeddelelsen.
Initiativtagerne mødtes den 5. februar 2020 med Kommissionens næstformand med ansvar for værdier og gennemsigtighed, Věra Jourová, og kommissær med ansvar for innovation, forskning, kultur, uddannelse og unge, Mariya Gabriel.
Der blev gennemført en offentlig høring i Europa-Parlamentet den 15. oktober 2020. Se pressemeddelelsen.
Borgerinitiativet blev drøftet på Europa-Parlamentets plenarmøde den 14. december 2020. Europa-Parlamentet gav i sin beslutning af 17. december 2020 udtryk for sin støtte til initiativet. Se Europa-Parlamentets pressemeddelelse.
Kommissionen vedtog en meddelelse den 14. januar 2021 om, hvordan eksisterende og nyligt vedtaget EU-lovgivning støtter de forskellige aspekter af Minority SafePack-initiativet. Af svaret fremgår yderligere opfølgende foranstaltninger. Se pressemeddelelsen.
Kommissionens svar og opfølgning
Officielt dokument:
Meddelelsens vigtigste konklusioner:
Inklusion og respekt for Europas rige kulturelle mangfoldighed er blandt Europa-Kommissionens prioriteter og målsætninger. Der er i løbet af de seneste år blevet truffet en lang række foranstaltninger vedrørende flere aspekter af initiativforslagene, siden initiativet oprindeligt blev fremlagt i 2013. I svarmeddelelsen vurderes alle ni forslag individuelt under hensyntagen til nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet. Kommissionen foreslår ikke yderligere lovgivning, men den fuldstændige gennemførelse af allerede eksisterende lovgivning og politikker vil i høj grad styrke virkeliggørelsen af målene med dette borgerinitiativ.
Opfølgning
Kommissionen overvåger gennemførelsen af en række EU-initiativer, der er vedtaget inden modtagelsen af "Minority SafePack"-ansøgningen, og som er direkte relevante for borgerinitiativet. Den fortsætter også med at gennemføre politiske tiltag på disse områder. Det drejer sig bl.a. om følgende initiativer:
- Kommissionen gennemfører finansieringsprogrammer inden for kultur og uddannelse (navnlig Erasmus+), som er fuldt ud tilgængelige for små regionale sprogsamfund og befolkningsgrupper, der taler mindretalssprog. Du kan se flere eksempler på projekter til fremme af regionale sprog og mindretalssprog, der finansieres af programmerne Erasmus+ og Et Kreativt Europa, i publikationen "Linguistic diversity in the European Union" fra 2024.
- Med hensyn til reglerne om EU-finansiering i almindelighed har Kommissionen styrket overholdelsen af de grundlæggende rettigheder i EU-fondene. Forordningen om fælles bestemmelser, der fastsætter regler for budgettet for perioden 2021-2027, indeholder en "grundforudsætning". Den går ud på, at EU-landene skal sikre overholdelse af chartret om grundlæggende rettigheder og princippet om ikkeforskelsbehandling, når de udbetaler EU-midler, der er omfattet af forordningen om fælles bestemmelser. Disse penge vil fortsat gå til at støtte socioøkonomisk integration af bl.a. marginaliserede befolkningsgrupper og andre sårbare grupper som f.eks. etniske minoriteter, i overensstemmelse med de prioriteter og behov, som Kommissionen og medlemslandene har identificeret.
- Med hensyn til forskningsmuligheder tilbyder Horisont Europa, det nuværende rammeprogram for forskning og innovation (2021-2027) og dets gennemførelsesprogrammer, særligt under klynge 2, "Kultur, kreativitet og inklusive samfund", forskningsmuligheder inden for kulturel og sproglig mangfoldighed i Europa. Forskning i nationale mindretal og kulturel og sproglig mangfoldighed kan udføres ud fra forskellige synsvinkler og ved hjælp af metoder inden for forskellige samfundsvidenskaber og humaniora. Mulighederne for forskning i sproglig mangfoldighed vil blive videreført i hele Horisont Europa-programmets levetid, dvs. i arbejdsprogrammerne for 2025-2027.
- Hvad angår borgerinitiativets forslag vedrørende audiovisuelle medietjenester, nemlig at sikre fri udveksling af tjenesteydelser og adgang til audiovisuelt indhold i regioner, hvor der bor nationale mindretal, overvåger Kommissionen anvendelsen af direktivet om audiovisuelle medietjenester (direktiv 2010/13/EU) og særligt anvendelsen af reglerne om fremme af europæiske programmer. Rapporten om anvendelsen af direktivet om audiovisuelle medietjenester, der dækker perioden 2019-2022, blev offentliggjort i januar 2024. Den bekræfter, at direktivet fortsat er et vigtigt instrument til at regulere koordineringen på EU-plan af national lovgivning for alle audiovisuelle medier, og at oprindelseslandsprincippet har lettet transmissionen af TV-udsendelser og brugen af video-on-demand-tjenester på tværs af grænserne. Rapporten om anvendelsen af reglerne om fremme af europæiske produktioner, der dækker perioden 2020-2021, blev offentliggjort i januar 2024. De nye regler, der kræver, at de enkelte on-demand-tjenester skal sørge for at have en andel på mindst 30 % europæiske programmer i deres kataloger, er gradvist blevet indført af EU-landene, og det bidrager aktivt til at nå målet om større kulturel mangfoldighed i EU.
- Hvad angår borgerinitiativets forslag vedrørende geoblokering, arrangerede Kommissionen i 2021 og 2022 – som opfølgning på den første kortsigtede gennemgang af forordningen om geoblokering – en dialog med den audiovisuelle sektor for at nå til enighed om konkrete skridt til at forbedre udbuddet af og adgangen til audiovisuelt indhold i hele EU. Det afsluttende møde fandt sted den 6. december 2022. Se mere i rapporten om dialogen. Kommissionen fremlagde resultatet af dialogen i forbindelse med statusopgørelsen i 2024 over gennemførelsen af forordningen om geoblokering.
- Med hensyn til fremme af sproglig mangfoldighed på området regionale sprog og mindretalssprog er Kommissionen i færd med at videreudvikle sit samarbejde om dette emne med Europarådets Europæiske Center for Moderne Sprog (ECML). Blandt andet blev der i november 2023 arrangeret en konference om styrkelse af støtten til regionale sprog og mindretalssprog i en flersproget sammenhæng i samarbejde med ECML. Der er ved at blive udarbejdet detaljerede casestudier med det formål at opbygge et register over bedste praksis.
- Endelig bliver der arbejdet på at fremme den sproglige mangfoldighed i Europa, bl.a. for regionale sprog og mindretalssprog, i forbindelse med den europæiske sprogdag og via den europæiske skoleuddannelsesplatform. På den europæiske sprogdag i 2024 blev resultaterne af den seneste Eurobarometerundersøgelse om europæerne og deres sprog fremlagt og debatteret. Bl.a. viste undersøgelsen, at 85 % af de europæiske borgere mener, at regionale sprog og mindretalssprog bør beskyttes.
Læs mere
I sin dom af 9. november 2022 (sag T-158/21) afviste Retten under Den Europæiske Unions Domstol Minority Safepack-borgerinitiativtagergruppens søgsmål med påstand om annullation af Kommissionens meddelelse C (2021) 171. Retten fastslog, at Kommissionen hverken havde begået en retlig fejl eller tilsidesat sin begrundelsespligt i sin meddelelse, hvori Kommissionen skrev, at der ikke på nuværende tidspunkt var behov for yderligere lovgivning for at nå de mål, som initiativtagerne til Minority Safepack arbejder for.
Læs mere i pressemeddelelsen om dommen
Initiativtagerne appellerede denne dom til Domstolen den 21. januar 2023.