Inlämning och prövning
Den 10 januari 2020 lämnades initiativet Minority Safepack – en miljon underskrifter för mångfald i Europa in till kommissionen med totalt 1 123 422 namnunderskrifter. Läs pressmeddelandet
Den 5 februari 2020 träffade organisatörerna Věra Jourová, kommissionens vice ordförande med ansvar för värden och öppenhet, och Mariya Gabriel, kommissionär för innovation, forskning, kultur, utbildning och ungdomsfrågor.
Den 15 oktober 2020 hölls en offentlig utfrågning i Europaparlamentet. Läs pressmeddelandet
Europaparlamentet diskuterade initiativet vid sitt plenarmöte den 14 december 2020, och antog den 17 december 2020 en resolution för att uttrycka sitt stöd för initiativet. Läs Europaparlamentets pressmeddelande
Den 14 januari 2021 antog kommissionen ett meddelande som svar på initiativet Minority Safepack där man förklarar hur den EU-lagstiftning som redan finns stöder initiativets olika aspekter och vilka uppföljningsåtgärder som ska vidtas. Läs pressmeddelandet
Kommissionens svar och uppföljning
Meddelandets viktigaste slutsatser:
Inkludering och respekt för Europas rika kulturella mångfald hör till kommissionens prioriteringar och mål. En rad åtgärder som behandlar flera aspekter av initiativets förslag har vidtagits sedan initiativet först lades fram 2013. I meddelandet bedöms vart och ett av de nio förslagen individuellt, med beaktande av subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna. Kommissionen föreslår inga nya rättsakter eftersom man anser att den lagstiftning och politik som finns redan stöder initiativets mål på ett kraftfullt sätt, om den genomförs fullt ut.
Uppföljning
När Minority Safepack lämnades in pågick redan ett antal EU-initiativ som är direkt relevanta för medborgarinitiativet. Kommissionen följer hur initiativen genomförs och fortsätter att vidta åtgärder på dessa områden. Här är några exempel:
- Kommissionen stöder kultur och utbildning genom Erasmus+ och andra finansieringsprogram, som alla språkgrupper kan söka bidrag från. Exempel på EU-finansierade projekt för regionala språk och minoritetsspråk finns i den här broschyren.
- När det gäller de allmänna reglerna för EU-finansiering har kommissionen skärpt kraven på att respektera de grundläggande rättigheterna. Förordningen om gemensamma bestämmelser för EU:s finansieringsfonder 2021–2027 innehåller ett ”nödvändigt villkor” som innebär att medlemsländerna, när de betalar ut EU-medel som omfattas av förordningen, ska se till att stadgan om de grundläggande rättigheterna och principen om icke-diskriminering följs. Dessa fonder fortsätter att stödja socioekonomisk integration, bland annat av marginaliserade eller utsatta grupper som etniska minoriteter, i linje med de prioriteringar och behov som kommissionen och länderna har enats om.
- När det gäller forskningsmöjligheter stöder EU forskning om kulturell och språklig mångfald i Europa genom Horisont Europa, ramprogrammet för forskning och innovation (2021–2027), och dess genomförandeprogram, särskilt inom programdelen ”Kultur, kreativt och inkluderande samhälle”. Forskning om nationella minoriteter eller kulturell och språklig mångfald kan bedrivas utifrån olika perspektiv och med metoder från olika grenar av samhällsvetenskap och humaniora.
- När det gäller initiativets förslag om audiovisuella medietjänster, dvs. att säkerställa friheten att tillhandahålla tjänster och att ta emot audiovisuellt innehåll i regioner där nationella minoriteter bor, förde kommissionen under 2021 och 2022 en dialog med den audiovisuella sektorn om hur man kan förbättra tillgången till audiovisuellt innehåll i hela EU. Dialogen var ett resultat av den första översynen av förordningen om geoblockering. Det avslutande mötet hölls den 6 december 2022. Läs mer om dialogen
- När det gäller att främja språklig mångfald inom regionala språk och minoritetsspråk vidareutvecklar kommissionen sitt samarbete med Europarådets centrum för moderna språk (ECML). Bland annat anordnades ett symposium om att stärka stödet till regionala språk och minoritetsspråk i ett flerspråkigt sammanhang i november 2023 i samarbete med ECML. Slutligen främjar EU språklig mångfald, även regionala språk och minoritetsspråk, i samband med Europeiska språkdagen och via Europeiska skolutbildningsplattformen.
Mer information
I sin dom av den 9 november 2022 (mål T-158/21) avslog Europeiska unionens domstol (tribunalen) den talan som initiativets organisatörsgrupp väckt om att ogiltigförklara kommissionens meddelande C (2021) 171. Enligt domstolen hade kommissionen varken gjort sig skyldig till felaktig rättstillämpning eller åsidosatt sin skyldighet att motivera sitt ställningstagande i sitt meddelande, där kommissionen angav att det i detta skede inte behövdes någon ytterligare lagstiftning för att nå medborgarinitiativets mål.
Organisatörerna överklagade domen den 21 januari 2023.