Preskoči na glavno vsebino
Evropska državljanska pobuda

Video natečaj

Natečaj ImagineEU

Zamislite si spremembe, ki jih želite videti v Evropski uniji!

Kaj bi spremenili, da bi bilo v EU še boljše živeti? Evropska državljanska pobuda državljanom EU omogoča, da predlagajo konkretne ideje za pravne predpise EU. Natečaj ImagineEU najstnike spodbuja k razmisleku o idejah, ki bi lahko nekega dne postale tema evropske državljanske pobude!

Ali ste učitelj ali učiteljica v srednji šoli?
Teacher and students discussing in a classroom

Opolnomočite dijake, da postanejo nosilci sprememb!

Spodbudite dijake zadnjih dveh letnikov, da sestavijo do sedemčlansko ekipo in posnamejo kratek videoposnetek, v katerem naj predstavijo svoje ideje za konkretne izboljšave v EU. Za njih boste opravili postopek prijave in jih spremljali na študijskem obisku Bruslja, če zmagajo na natečaju. Natečaj ImagineEU dijakom omogoča, da izkusijo delo v skupini, pridobijo pomembne veščine za aktivno državljansko udejstvovanje, obenem pa se seznanijo z evropsko državljansko pobudo.

Dijakom lahko demokratično udeležbo v EU približate z učnim gradivom „Demokracija EU v praksi – povejte svoje mnenje z evropsko državljansko pobudo“. Učno gradivo zajema tudi komunikacijske spretnosti in spretnost prepričevanja ter praktične napotke, kako posneti učinkovit videoposnetek. Gradivo je na voljo v vseh uradnih jezikih EU.

Ste dijaki zadnjih dveh letnikov srednje šole?
Students in front of a video camera

Sestavite ekipo največ sedmih dijakov in dijakinj ter predstavite svojo idejo v kratkem videoposnetku! Prepričajte še učitelja ali učiteljico in se prijavite na natečaj. Če boste zmagali, boste lahko obiskali Bruselj in izvedeli več o tem, kako se sprejemajo predpisi EU! 

Na natečaju ImagineEU lahko izpostavite nekaj, kar bi bilo po vašem mnenju mogoče izboljšati v vaši skupnosti ali državi in kar bi lahko zapisali v pravo Evropske unije. Posnemite kratek videoposnetek in v njem pojasnite, kaj bi spremenili in kako, ter prepričajte še druge, naj podprejo vašo idejo.

Kakšni so pogoji za sodelovanje na natečaju?

Ta natečaj je namenjen dijakom in dijakinjam zadnjih dveh letnikov srednje šole iz vseh držav EU. Skupine največ sedmih dijakov se lahko pod mentorstvom učitelja prijavijo na natečaj in predložijo videoposnetek do 13. decembra 2023.

Videoposnetki, ki ustrezajo merilom, bodo objavljeni na spletni strani natečaja, 20. decembra 2023 pa se bo začelo javno glasovanje. Svoj videoposnetek lahko promovirate tako, da prijatelje, družino in znance povabite, da podprejo vašo idejo in glasujejo zanjo. Javno glasovanje bo eden od dejavnikov, ki jih bo upoštevala žirija strokovnjakov za evropsko državljansko pobudo.

Ta natečaj temelji na konceptu evropske državljanske pobude, ki je pomembno orodje participativne demokracije v EU in državljanom omogoča dejavno sodelovanje pri oblikovanju politik EU. Natečaj organizira Generalni sekretariat Evropske komisije, enota A.1 – Prednostne naloge politike in delovni program.

Nagrada

Tri zmagovalne ekipe bodo nagrajene s študijskim obiskom Bruslja, srca Evropske unije. Obisk je načrtovan za 21.–23. marec 2024.

Med obiskom se bodo dijaki lahko srečali s predstavniki evropskih institucij in izvedeli več o tem, kako se oblikujejo politike in predpisi EU ter kako lahko sodelujejo pri evropski državljanski pobudi. 

Pogoji za prijavo

 • Ekipo mora sestavljati do sedem dijakov in dijakinj zadnjih dveh letnikov iste srednje šole (iz katere koli države EU).
 • Videoposnetek mora obravnavati temo, ki spada na eno od področij pristojnosti Evropske unije – enako, kot velja za evropsko državljansko pobudo.
 • Vsak videoposnetek naj traja največ tri minute; posname in predloži se lahko v katerem koli uradnem jeziku EU, priloži pa se mu prepis v angleščini.
 • Prijavo mora oddati mentor, ki bo dijake, če bodo zmagali, spremljal na študijskem obisku Bruslja.
 • Učitelj mora videoposnetek najprej naložiti na Vimeo ali YouTube, nato pa povezavo navesti v prijavnici.
 • V okviru prijave je treba predložiti ustrezno izpolnjene in podpisane obrazce o soglasju za vsakega dijaka ali dijakinjo, ki se pojavi na videoposnetku.

Merila za podelitev nagrade

10 videoposnetkov z največjim številom glasov na javnem glasovanju bo ocenila žirija, in sicer na podlagi naslednjih meril:

 • Relevantnost v smislu evropske državljanske pobude (0–25 točk): Ali je ideja videoposnetka relevantna kot tema evropske državljanske pobude?  
 • Jasnost (0–50 točk): Ali je sporočilo jasno in jedrnato? 
 • Ustvarjalnost (0–25 točk): Ali je ideja izvirna? Ali ekipa obravnava idejo na zanimiv način?

Časovnica

Natečaj zajema naslednje faze:

 1. Prijava na natečaj
  16. oktober 2023 – 13. december 2023
 2. Obdobje javnega glasovanja
  20. december 2023 – 28. januar 2024
 3. Razglasitev zmagovalcev
  do 20. februarja 2024
 4. Nagrada (študijski obisk Bruslja)
  21.–23. marec 2024

Prijavnica

Promocijsko gradivo

Za promocijo natečaja ImagineEU je na voljo komunikacijsko gradivo v 24 uradnih jezikih EU.

Bi želeli izvedeti več in sodelovati?