Gå direkt till innehållet
Europeiska medborgarinitiativet

Videotävling

Tävlingen ”ImagineEU”

Filma den förändring du vill se i EU!

Hur skulle EU kunna bli en ännu bättre plats att bo på? Tack vare det europeiska medborgarinitiativet kan EU-medborgarna lägga fram konkreta förslag på ny EU-lagstiftning. I tävlingen ImagineEU kan tonåringar komma med idéer som en dag skulle kunna bli ett europeiskt medborgarinitiativ!

Är du lärare på en gymnasieskola?
Teacher and students discussing in a classroom

Hjälp dina elever att driva på en förändring!

Uppmuntra dina elever (från de sista två årskurserna) att bilda ett lag på högst sju personer och spela in en kort video som illustrerar deras idé om konkreta förbättringar i EU. Du kommer att behöva hjälpa dem med anmälan och följa med dem på studieresan till Bryssel om de vinner. Tävlingen ger eleverna möjlighet att arbeta i grupp och få de färdigheter de behöver för att vara aktiva medborgare, samtidigt som de lär sig mer om det europeiska medborgarinitiativet.

De kan också lära sig mer om deltagardemokrati i EU med hjälp av undervisningsmaterialet EU-demokrati i praktiken – Tyck till med det europeiska medborgarinitiativet. Materialet hjälper dem också att träna på sina kommunikationsfärdigheter och få tips på hur man gör en slagkraftig video. Det finns på alla officiella EU-språk.

Går du någon av de två sista årskurserna på gymnasiet?
Students in front of a video camera

Bilda ett lag på högst sju elever och presentera er idé ien kort videoFå med er lärare på båten och delta i tävlingen! Om ni vinner får ni chansen att åka till Bryssel och lära er mer om hur EU stiftar lagar! 

Genom att delta i tävlingen ImagineEU kan ni lyfta fram något som ni vill förbättra på er ort eller i ert land – något som skulle kunna bli lag i hela EU. Gör en kort video som förklarar vad som behöver ändras, föreslå hur det ska gå till och få andra att stödja er idé.

Vem får delta i tävlingen?

Tävlingen riktar sig till elever i hela EU i de två sista årskurserna på gymnasiet. Den går ut på att lag på högst sju elever, under överinseende av en lärare, spelar in en video som ska lämnas in senast den 13 december 2023.

Filmer som uppfyller kriterierna laddas upp på tävlingens webbplats, och den 20 december 2023 börjar den allmänna omröstningen för att kora vinnarna. Ditt lag kan göra reklam för videon och uppmana vänner, familj och nätverk att stödja er idé och rösta på den. Allmänhetens röster är en av de faktorer som juryn kommer att ta hänsyn till.

Tävlingen bygger på det europeiska medborgarinitiativet, som är ett viktigt verktyg för deltagandedemokrati i EU och ett sätt för medborgarna att aktivt delta i EU:s beslutsfattande. Tävlingen anordnas av EU-kommissionens generalsekretariat, SG.A.1 – Enheten för politiska prioriteringar och arbetsprogram.

Pris

De tre vinnande lagen vinner en studieresa till Bryssel, EU:s hjärta, den 21–23 mars 2024.

Under resan får ni träffa företrädare för EU-institutionerna och lära er mer om hur EU tar fram sina initiativ och lagar och hur EU-medborgarna kan engagera sig i det europeiska medborgarinitiativet. 

Regler för att delta

 • Ett lag ska bestå av högst sju elever från de två sista årskurserna på samma gymnasieskola (från vilket EU-land som helst).
 • Videon ska handla om ett ämne som gäller ett av EU:s behörighetsområden, precis som för europeiska medborgarinitiativ.
 • Varje video får vara högst tre minuter lång. Den ska spelas in på något av EU:s officiella språk och lämnas in tillsammans med en utskrift på engelska.
 • Anmälan till tävlingen ska lämnas in av en ansvarig lärare som också följer med eleverna till Bryssel om de vinner.
 • Läraren ska först ladda upp videon på Vimeo eller Youtube och sedan bifoga länken i anmälningsformuläret.
 • Tillståndsformulär för alla elever som syns i videon ska fyllas i, undertecknas och lämnas in tillsammans med anmälan.

Hur utses vinnarna?

De tio filmer som fått flest röster från allmänheten kommer att bedömas av en jury som består av experter på medborgarinitiativet. Juryn kommer att beakta följande kriterier:

 • Relevans för det europeiska medborgarinitiativet (0–25 poäng): Är idén i videon relevant som ämne för ett europeiskt medborgarinitiativ?  
 • Tydlighet (0–50 poäng): Är budskapet tydligt och koncist? 
 • Kreativitet (0–25 poäng): Är idén originell? Beskriver laget idén på ett intressant sätt?

Tidslinje

Tävlingen omfattar följande etapper:

 1. Skicka in tävlingsbidrag
  16 oktober 2023–13 december 2023
 2. Allmän omröstning
  20 december 2023–28 januari 2024
 3. Vinnarna tillkännages
  Senast den 20 februari 2024
 4. Pris (studieresa till Bryssel)
  21–23 mars 2024

Anmälningsformulär

Informationsmaterial

Vi har tagit fram informationsmaterial på alla EU-språk som kan användas för att göra reklam för tävlingen.

Vill du lära dig mer och samarbeta med andra?