Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés

Adatvédelmi iránymutatás – 1. kérdés

Vissza a szervezőknek szóló adatvédelmi iránymutatás főoldalára

 

Adatvédelmi iránymutatás – 1. kérdés

Központi online gyűjtési rendszer – Milyen kötelezettségek terhelik közös adatkezelői minőségében a Bizottságot és a szervezői csoport képviselőjét?

1. forgatókönyv 

A szervezői csoportnak a Bizottság központi online gyűjtési rendszerét kell igénybe vennie a támogató nyilatkozatok online gyűjtéséhez, az összegyűjtött támogató nyilatkozatokat pedig a Bizottság fájlcserélő szolgáltatás segítségével kell benyújtania ellenőrzésre a tagállamokhoz.

Ebben az esetben a szervezői csoport képviselője és az Európai Bizottság közös adatkezelőnek minősül a szabványos közös adatkezelési megállapodás alapján. Ez a dokumentum mindkét adatkezelő kötelezettségeit részletezi. A Bizottság az említett szolgáltatásokat ingyen bocsátja rendelkezésre.

A közös adatkezelési megállapodás értelmében a Bizottság vállalja az adatkezelői kötelezettségek többségét, köztük a következőket:

 • működteti és karbantartja azokat az informatikai rendszereket, amelyek lehetővé teszik a támogató nyilatkozatok, illetve (adott esetben) az aláírók e-mail-címének gyűjtését és tárolását;
 • üzeneteket küldhet azoknak az aláíróknak, akik feliratkoztak, hogy tájékoztatást kapjanak a kezdeményezéssel kapcsolatos fejleményekről;
 • adatvédelmi hatásvizsgálatot végez, és nyilvántartást vezet az adatkezelési tevékenységekről;
 • gondoskodik arról, hogy az aláírók megkapják a megfelelő adatvédelmi nyilatkozatot, és hogy az általános adatvédelmi rendelet, illetve az uniós adatvédelmi rendelet értelmében feltett kérdéseik és kérelmeik kellő figyelmet kapjanak;
 • továbbítja az összegyűjtött támogató nyilatkozatokat a tagállamoknak ellenőrzés céljából, és – a vonatkozó adatmegőrzési határidőket betartva – megsemmisíti az összegyűjtött adatokat.

Azoknak az adatkezelési műveleteknek a tekintetében, amelyekért a Bizottság felelős a közös adatkezelés keretében, a Bizottság adatvédelmi tisztviselője figyelemmel kíséri, hogy eleget tesz-e a Bizottság az uniós adatvédelmi rendelet szerinti kötelezettségeinek.

A képviselő/szervezők feladatköre jellemzően a következőkre korlátozódik:

 • meghatározzák a gyűjtési időszak kezdetét és végét, és eldöntik, hogy az összegyűjtött támogató nyilatkozatokat mikor nyújtják be a tagállami hatóságoknak;
 • üzeneteket küldhetnek azoknak az aláíróknak, akik tájékoztatást kértek a kezdeményezéssel kapcsolatos fejleményekről;
 • továbbítják az érintettek kérelmeit további kezelés céljából a Bizottságnak;
 • tájékoztatják a Bizottságot, ha az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet 19. cikkében meghatározott adatmegőrzési határidőket módosítani kell.

Hivatkozások:

 

  Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?