Ugrás a fő tartalomra
Európai polgári kezdeményezés

Adatvédelmi iránymutatás – 4. kérdés

Vissza a szervezőknek szóló adatvédelmi iránymutatás főoldalára

 

Adatvédelmi iránymutatás – 4. kérdés

Biztonság – Milyen lépéseket kell tennie a szervezői csoportnak, ha nyomtatott formában gyűjtik az aláírók adatait?

A 2. forgatókönyv szerinti esetekre vonatkozik

A nyomtatott formában gyűjtött támogató nyilatkozatok (és adott esetben e-mail-címek) is személyes adatoknak minősülnek, ezért gondoskodni kell a védelmükről az az általános adatvédelmi rendelet előrírásaival összhangban.

Biztonsági intézkedések

A szervezői csoportnak olyan technikai és szervezeti intézkedéseket kell foganatosítania, melyek védelmezik a támogató nyilatkozatokban megadott személyes adatokat a véletlen vagy jogellenes megsemmisítéssel, elvesztéssel, adatváltoztatással, jogosulatlan nyilvánosságra hozatallal vagy hozzáféréssel szemben. Olyan intézkedésekre van szükség, amelyek figyelembe veszik, milyen kockázatoknak vannak az aláírók kitéve.

Az intézkedéseknek ki kell terjedniük legalább a következőkre:

  • fizikailag biztonságosan (lehetőleg páncélszekrénybe zárva) kell tárolni a nyilatkozatokat;
  • az összegyűjtött formanyomtatványokat biztonságos módon kell benyújtani ellenőrzés és hitelesítés céljából az illetékes tagállami hatóságnak: pl. ajánlott postai küldeményként, illetve megbízható kézbesítő cég vagy a Bizottság fájlcserélő szolgáltatása révén.  

MEGJEGYZÉS: Követelmények arra az esetre, ha a szervezők a nyomtatott támogató nyilatkozatokat kampánysegítők közreműködésével gyűjtik

Hivatkozások:

 

Szeretne többet megtudni vagy közreműködni?